Ingelas boktips vecka 14

0
370
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

GÖRA BARN – SÅ GÅR DET TILL är en bok för 3-6-åringar som svarar på frågan ”hur bebisen kommer in i magen”. På ett avdramatiserat, humoristiskt och inkluderade sätt får man veta allt … och lite till! Det handlar om olika sätt att få barn, olika typer av kärlek, olika slags befruktningar, olika slags förlossningar m.m. Texten är enkel och informativ, och illustrationerna är humoristiska och väjer inte för något. Men det blir aldrig pinsamt! Älskar´t! Den här boken passar den som vill veta och den som behöver lite hjälp att förklara.

     Författaren och illustratören Anna Fiske har gett ut många hyllade böcker. Göra barn är såld till 15 länder och är redan nominerad till flera priser. Om den här inte blir en klassiker ska jag att äta upp mina gamla galoscher (om jag hade haft några).

     P.S. Brukar det inte tillverkas fler barn under karantä… jag menar kristider? Den här boken kanske kommer extra väl till pass om sisådär nio, tio månader.  

     Författare och illustratör: Anna Fiske
Övrigt: Illustrerad faktabok, 3-6 år, Natur & Kultur

Foto: Maja Hattvang

DRAKPOST av den brittiska författaren och illustratören Emma Yarlett gör draksuccé över hela världen! Det är en bilderbok för 3-6-åringar med något så ovanligt som ”fem viktiga brev att öppna”. Jo det är sant! På de olika uppslagen finns kuvert med riktiga brev läsaren får ta upp och läsa.

     Det handlar om en pojke som hittar en drakunge i förrådet under trappan i sitt hus. Pojken har alltid önskat sig en drake och vill förstås att den ska stanna.

”Men den här lilla drakungen såg ut som den kunde sätta eld

på hela huset … så jag gjorde det självklara. Jag skrev brev

till brandstationen. De borde veta vad man ska göra.”

Naturligtvis kommer det ett svar med tips från brandchefen Henrik Slang. Men vad ska drakungar äta? Bäst att skriva och fråga slaktaren B.A. la Lindström. Efter det kommer ett brev från en advokat som grannarna har anlitat eftersom de tycker att drakungen är för högljudd. Aj aj aj! Sedan vill drakungen flyga, och den bara växer och växer. Oj oj oj! Hur ska det sluta?

     Det är roligt, mysigt och lite spännande! Och en gnutta sorgligt på slutet. Ända tills det äntligen kommer ett vykort på sista uppslaget. Hurra!

Författare och illustratör: Emma Yarlett
Övrigt: Skönlitterär bilderbok,  3-6 år, Hippo förlag

ÄN FINNS DET HOPP är en roman om polioepidemin i Sverige år 1953, och utspelar sig i den fiktiva småstaden Ekstad. Antar att omslaget och titeln är en blinkning till 50-talets ideal och estetik. Förutom polio får läsaren ta del av sjukhushierarkier, klass- och könskonflikter och hemmafruidealet. Ja det är helt enkelt 50-talets medicinska och sociala utveckling i skönlitterär gestaltning. Det märks att författaren Karin Wahlberg är praktiserande läkare. Hon kan sina saker om ämnet och miljön.

Igenkänningen är stor eftersom min egen mamma och mormor var sjuksköterskor. Jag är uppvuxen med ”Har du tvättat händerna?” och ”Äh, det där är inte så farligt!”. Och från barndomens kaffekalas minns jag en avlägsen släkting som hade en stålställning kring benen och gick med kryckor. Min farmor och hennes syster mumlade alltid medlidsamt: ”Tänk! Ann-Marie som bara var 15 år då hon fick barnförlamning!” Ann-Marie själv var dock alltid glad och pigg vad jag kommer ihåg. Precis som bokens karaktär Ulla Persson som också är 15 år då hon smittas av polio.

Än finns det hopp är den första delen i romanserien Lasarettet (jag har hetsläst även de två efterföljande delarna). Vet inte varför, men jag tycker detta påminner lite om Ferrantes Neapel-serie, fast det utspelar sig i svensk sjukhusmiljö. Kanske beror på kvinnoperspektivet, tiden och att man får följa många karaktärer. Och jag som älskar kostymfilmer ser framför mig en tv-serie, motsvarande SVT:s succé ”Vår tid är nu”, där vi får följa sjuksköterskeeleven Ella-Kristin, läkarhustrun Nancy, tvåbarnsmamman Sonja, poliosmittade Ulla, badbidträden, överläkaren, läkarfruföreningens möten m.m. Jag vill ha MEEER av den här världen. Pronto!

Författare: Karin Wahlberg
Övrigt: vuxen, roman, Wahlström & Widstrand

Foto: Magnus Liam Karlsson