Ingelas boktips!

0
343
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

DORIS – världens viktigaste jobb handlar om hunden Doris första dag på hunddagiset Tuggbenet. Där träffar hon vallhunden, jakthunden, polishunden, ledarhunden och cirkushunden. Men ingen av dem har tid att leka eftersom de är så upptagna med sina viktiga arbetssysslor. När de frågar vad Doris har för jobb vet hon inte vad hon ska svara. Tills hon möter en hund som är som hon. En som gillar att leka med bollar, sitta i knä, springa i skogen och sova i mattes säng. En sällskapshund helt enkelt! Världens viktigaste jobb!
Anna Holmström Degerman har skrivit denna mysiga bok om att hitta sin grej och att vara bra på olika saker. Christel Rönns färgglada och humoristiska bilder ger en härlig ”feel-goood-känsla” (alltså spana in Doris ”tant” och ”hunddagisfröken”, eller minen på ledarhunden, hahaaa!). Som bonus får man förstås också lära sig lite om olika hundraser.

Författare och illustratör: Anna Holmström Degerman och Christel Rönns
Övrigt: 3-6 år, bilderbok, Opal förlag

DÖMDA KVINNOR – Förbryterskor i Sveriges historia är en lättläst och superspännande faktabok om kvinnor som har blivit dömda för brott. I föredömligt korta och innehållsrika kapitel får vi läsa om tretton kvinnoöden, från 1400-talet fram till 1960-talet . Till exempel om Ulrika Elleonora Stålhammar som klädde ut sig till man, tog värvning som soldat i Karl XII:s arme och gifte sig med pigan Maria Lönman. Om Anna Gyllander som lyckades lura alla att hon var Sveriges drottning Kristina. Om änglamakerskan Hilda Nilsson som år 1917 blev dömd för att ha dränkt minst åtta av sina fosterbarn. Eller om Britt Wadner som på 1960-talet blev dömd för att ha sänt radio där hon spelade popmusik och gjorde artistintervjuer från en båt utanför Skåne.
Det man slås av är att synen på brott har förändrats med tiden. Många av de brott som dessa kvinnor blev dömda för är inte olagligt idag. Det blir också tydligt att kvinnor dömdes hårdare och annorlunda än män. Dessutom tycks alltid rika människor komma lindrigare undan än fattiga.
Författaren och illustratören Elin Hägg är etnolog och har således gedigen kunskap om ämnet. Ett stort plus är att språket är lättillgängligt utan att innehållet blir urvattnat. Den här boken passar lika bra för barn som för vuxna. Läs och lär tillsamman vetja.    

Författare och illustratör: Elin Hägg

Övrigt: 9-12 år, faktabok, Opal förlag.
KIDNAPPNINGEN – en släktberättelse är en dokumentärroman av författaren Anna Schulzes egen släkthistoria. Bokens titel anspelar på när Annas farmor Daisy, efter en förlorad vårdnadstvist år 1936, kidnappar sin 11-åriga son Ragnar (författarens far) och blir jagade av Interpol över hela Europa. Ett trauma som påverkade Ragnar i resten av hans liv, och därmed också hans dotter.
Upprinnelsen till detta bokprojekt startade egentligen när den 16-åriga författaren i mitten av 1980-talet ärvde sin fars inrökta lägenhet. Han som valde att bo och med sin dotter och fru endast på helgerna och semestrarna. Resten av tiden bodde han i en egen lägenhet. När Anna Schulze närmar sig 50-årsåldern börjar hon söka svar.  Varför var pappa Ragnar som han var? Vad hade han varit med om egentligen?
Hon försöker förstå vad som hänt genom att ta sig an ett stort material av brev, dagböcker, foton som hon hittat i pappans lägenhet. Samlingen fylls senare på av farfar Haralds sparade domstolsutlåtanden och tidningsartiklar, samt farmodern Daisys dagböcker och brev som kusinerna hittat i en gammal resväska. Historien som vecklar ut sig är fascinerande! Och det beror mycket på författarens skicklighet att låta materialet tala. Nej blir inte kanstertråkigt. Tvärtom, det är spännande och samtidigt hjärtskärande. Speciellt fascinerande är porträttet av farmodern Daisy. Var hon en psykopat eller bara en missförstådd kvinna? Hur mycket spelar arv och miljö in? Eller i vilken tid man lever? Jag sträckläste den här boken!     

Författare: Anna Schulze
Övrigt: vuxna, dokumentärroman, Wahlström & Widstrand