Ingela boktipsar v.10

0
413
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

Sen kom vintern är en perfekt bilderbok för alla små och stora människor som tycker att det är jobbigt med förändringar. Den handlar om Haren som älskar att göra samma sak varje dag. I en viss ordning. På exakt samma sätt. Men en kväll får han syn på några vita hårstrån i sin päls. Och snart några till. En morgon är både han och världen utanför helt vit – det har snöat. Kaaatastrooof! Haren får en livskris! Han virrar omkring i snön, ramlar ner i en jordhåla och tror att han dött. Det har han inte, för där ligger björnen … och sedan kommer räven. Hjälp!

     Ja det kan nog vara pyttelite läskigt (på ett bra sätt) för de minsta läsarna. Men mitt i det svåra finns en stor portion humor och underfundighet. Författaren och illustratören Per Gustavsson är mästare på att få fram både det jobbiga och det varma trygga i text och bild. Budskapet är att förändringar ibland är nödvändiga och kan leda till något bra. Som Björnen säger: ”Det blir vinter, sen blir det vår och ingen dag är den andra lik … Man får anpassa sig. Blåbär mognar. Man fångar en fisk. Det är spännande. Allt kan hända”.

     Hur går det då för Haren? Jo till slut börjar han gilla sin vita päls. ”Den ska han ha kvar. För alltid.” Ja, ni fattar säkert vad som händer när det blir vår igen. Sen kom vinter blev nominerad till Augustpriset 2019 och är en underbar bok att högläsa och samtala om.

Författare & illustratör: Per Gustavsson

Övrigt: Bilderbok, 3-6 år, Lilla Piratförlaget

Beröringen är en psykologisk thriller för tonåringar och unga vuxna. Bokens första mening lyder: ”Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer att dö.” Den handlar om 16-åriga Elin som i hela sitt liv levt gömd tillsammans med sin pappa. De har hållit sig utanför samhället och flyttat runt i olika tredjehands-ettor. Elins pappa påstår nämligen att hon har en speciell gåva (eller förbannelse) som innebär att alla hon rör vid inte kan gå längre än 30 m ifrån henne utan att falla ihop död. ”Beröringen” kallar han hennes förmåga, därav titeln.

     En dag ringer polisen på dörren, och då rullar allt igång i ett rasande tempo. Pang. Pang. Pang. Pappan dör. Elin hamnar i fosterhem. Hon börjar i skolan. Frågor som både Elin och läsaren ställer sig är: Finns hennes magiska förmåga över huvud taget? Om inte, varför dör folk knall och fall i hennes närhet? Vem är det som förföljer henne i en grå Volvo? Vem kan man lita på egentligen?

     Risken finns att man hetsläser den här boken. I början trodde jag att jag visste hur det skulle sluta och hur allt hängde ihop. Men berättelsen överraskade med flera oväntade vändningar. Så jag hade helt fel, vilket var bra. Och slutet … gahh! Som bäddat för en fortsättning, eller? Jo det MÅSTE komma en fortsättning!

Författare: Gustav Tegby

Övrigt: Tonåringar och unga vuxna, psykologisk thriller, 400 s, Rabén och Sjögren

Om tyranni – Tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet är en kort och knivskarp handbok (93 s) om vad varje enskild individ kan göra för att försvara demokratin. Författaren Timothy Snyder, som är professor i historia vid Yale University, skrev denna stridsskrift direkt efter att Donald Trump blivit vald till president. Resultat blev den här föredömligt tunna lilla pocketboken om vad historien har att lära oss om liknande situationer. Varje kapitel inleds med en aforism som sedan följs upp med historiska exempel från 1900-talets fascistiska, nazistiska och kommunistiska förtryckarvälden, d v s tyrannier. Här är ett urval av aforismerna: 
1. Lyd inte i förväg. Nästan alla auktoritära regimer får sin makt utan tvång.

2. Försvara institutionerna. De är institutionerna som hjälper oss att bevara vår anständighet … De faller en efter en om de inte försvaras från första början. Välj alltså en institution som ligger dig varmt om hjärtat – en domstol, en dagstidning, en lag, en fackförening – och ställ dig på dess sida.

5. Håll yrkesetiken högt. När politiska ledare föregår med dåligt exempel blir det desto viktigare att alla andra upprätthåller en oklanderlig yrkesetik (t ex läkare, egna företagare, tjänstemän, jurister, lärare m fl.). Då uppstår aldrig något som ’jag lydde bara order’.

8. Skilj dig från mängden. Någon måste … Kom ihåg Rosa Parks. I det ögonblick du statuerar ett exempel är förlamningen bruten och andra följer dig i spåren. 

10. Tro på sanningen. Att misstro fakta är att misstro friheten. Om ingenting är sant kan ingen kritisera makten.

11. Undersök. Ta själv reda på hur det ligger till. Ägna mer tid åt långa artiklar. Prenumerera på tidningar och tidskrifter och stöd på så vis grävande journalistik.

12. Ta ögonkontakt och håll samtalet igång.

15. Ge bidrag till goda ändamål. Var aktiv i föreningar, politiska eller av andra slag, som speglar din livsåskådning. Ge bidrag till välgörenhetsorganisationer. Då har du själv gjort ett val som stöder civilsamhället och hjälper andra att göra gott.

17. Spetsa öronen efter farliga ord …t ex nödläge och undantag. Slå hårt mot det lömska bruket av patriotiska ord och uttryck.

18. Bevara ditt lugn när det otänkbara händer.

     Snyders bok har varit en ögonöppnare för mig. Känner mig stärkt och beslutsam efter att ha läst den. Jag har faktiskt köpt upp ett litet lager (den var billig!) för att strössla och sprida bland släkt, vänner och bekanta. Tänker att jag kan ge den i present och visitblomma så ofta jag kan. För handen på hjärtat, rubriker som: ”Ungern tar bort judiska författare från litteraturkanon” och ”En tredjedel av Polen är nu en hbtq-fri zon” gör mig väldigt orolig. Och lika bedrövad blir jag över svenska politikers förslag om att kraftig banta (avskaffa?) public service, stoppa presstödet och att det ska bli möjligt att straffa ”partiska” journalister. Varningsklockorna dånar!   

     Den tjugonde och sista aforismen är som tagen ur Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta eller Mio min Mio:

20. Var så modig som du kan. Om ingen av oss är beredd att dö för friheten kommer vi alla dö under tyranni.      

Författare: Timothy Snyder

Övrigt: Vuxen, faktabok, 93 sidor, Albert Bonniers Förlag