Ingela boktips vecka 16

0
283
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.
Johan Anderblad Foto: Bonnier Carlsen

BOJAN OCH AMBULANSEN är den femte delen i den populära bilderbokserien om stora fordon av f d läsambassadören och Bollibompa-programledaren Johan Anderblad.

     Varje Bojan-bok har samma trygga struktur. Det börjar alltid med att det är läggdags för en motvillig Bojan. Något händer som gör att han och mamma börjar prata om ambulanser, brandbilar, polisbilar, tåg eller traktorer. Bojans motorintresserade mamma kan köra nästa alla typer av fordon eftersom hon jobbat som ambulanssjuksköterska, brandman, polis, lokförare och på bondgård.

     Sedan berättar mamma en massa fakta för Bojan och katten Tussan. Till exempel vilka olika slags ambulanser som finns, hur polisbilen ser ut inuti, hur stegen på brandbilen fungerar eller vad man kan göra med en traktor. I varje bok frågar Bojan om mamma räddat något djur också. Och det har hon såklart. Som ambulanssjuksköterska hjälpte hon en häst efter en ridolycka. Som polis hjälpte hon en bortsprungen hundvalp. Böckerna avslutas alltid med att Bojan somnar och drömmer om hur han själv kör bilen, traktorn eller tåget.

     Illustrationerna av Filippa Widlund har många fina detaljer. Man kan titta och prata länge om alla knappar, spakar, lampor, skopor och släp som hör ihop med olika bilar. Kombinationen av hårda fakta om fordon och mjuka berättelser om djur är genial! Bojan-böckerna är fakta och fiktion i skön balans som håller att läsas om och om igen. Nu väntar i alla fall jag ivrigt på boken om Bojan och sopbilen. Pliiiiz!

Författare & illustratör: Johan Anderblad och Filippa Widlund

Övrigt: 3-6 år, fiktion- och faktabilderbok, Bonnier Carlsen

Oskar Källner Foto: Nordstedt Förlagsgrupp

BORTFÖRDA är första delen (av tio planerade) i den nya fantasy-bokserien Imperiets arvingar för 9-12-åringar. Att författaren Oskar Källner säger sig ha inspirerats av Pax-böckerna gör mig både stolt och glad. 

     Imperiets arvingar är ett spännande rymdäventyr där syskonparet Alice och Elias kämpar mot olika varelser för att rädda sin mamma som blivit bortrövad av utomjordiska kraoer. Det gör de från rymdskeppet Stillheten tillsammans med den snälla kapten Brock, den barska tuffa besättningskvinnan Syndra och den skickliga rymdpiloten Farei. Istället för ett magiskt Pax-bibliotek har de tillgång till den allvetande syntetiska personen Arisa som är en artificiell intelligens kopplad till rymdskeppets stordator.

     Det är korta fartfyllda kapitel som ofta slutar med en cliffhanger. På vissa uppslag dyker det upp snygga serieillustrationer i fyrfärgstryck av illustratören Karl Johnsson. Längst bak i boken finns ett coolt uppvik med en illustration av ett rymdskepp med tillhörande faktaruta (älskar faktarutor!). Och på sista sidan finns ett visdomscitat som lyder: ”I stormens öga väntar stillheten”. Det här lovar gott hörrni! Heja! Heja!

     Den andra delen Järnrosen släpptes samtidigt som Bortförda. Den tredje delen Gravplaneten kommer hösten 2020.

Författare och illustratör: Oskar Källner & Karl Johnsson

Övrigt: 9-12 år, sf-fantasy, Rabén & Sjögren

Kate Elizabeth Russell Foto: Elena Seibert

MIN MÖRKA VANESSA är en ny roman som handlar om Vanessa och hennes high school lärare Jacob Straine. Hon är 15 år och han 42 år när de träffas för första gången. Hon har lite svårt att få kompisar. Han är vänlig och intresserad av hennes texter. Det börjar oskyldigt men utvecklas till något annat. Men till vad? Är det sexuella övergrepp eller en passionerad kärlekshistoria? Vem minns rätt? Vanessa vägrar se sig som ett offer och kämpar för att behålla sin version av det som hände. Men det blir allt svårare när andra unga kvinnor anklagar Jacob Straine för sexuella trakasserier. Historien berättas i två parallella tidsspår. Ett i nutid när Vanessa är 32 år och ser tillbaka, och ett i dåtid när hon är elev på high school.

     Den här boken kryper under skinnet på mig. Den har fått mig att bättre förstå hur grooming kan gå till (d v s när en vuxen tar kontakt med ett barn, skapar känslomässiga band i syfte att utnyttja barnet sexuellt) och hur otroligt komplicerat det kan bli efteråt för den drabbade. Det som gör boken extra intressant är att huvudkaraktären Vanessa inte alltid stryker läsaren medhårs och uppträder som ”det goda offret”. Viktiga teman i boken är makt, medberoende och samtycke. Jag rekommenderar den varmt till alla bokcirklar där ute. Lovar att den kommer att väcka känslor och diskussioner.   

     Min mörka Vanessa är den amerikanska Kate Elizabeth Russels rosade och omdebatterade debutroman som skrevs innan metoo-uppropet, men släpptes mitt under det. Boken har sålts till över tjugo länder och ska filmatiseras.

Författare: Kate Elisabeth Russell

Övrigt: Vuxen, roman, Albert Bonniers Förlag