Här tipsar jag om nya, halv- och helgamla böcker i olika genrer för olika åldrar.

0
250
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

PIXI ADVENTSKALENDER 2020 är en kalender för 3-6 åringar med 24 små pixiböcker av välkända författare och illustratörer. Så skippa godiskalendern och satsa på kvalitetstid med barnen istället. Läsmys tillsammans hela december!
Övrigt: 3-6 år, pixiböcker, Bonnier Carlsen

NINNA OCH DUMMA MAMMA är den fjärde boken om Ninna av Matilda Ruta. I den här har Ninna jullov och är på fjällsemester med sin familj. Men det blir inte som de hoppats. Det blir mest bråk. För Ninna vill ha en hund, en likadan mössa som Ester och marshmallows. Men mamma är sur och säger bara nej till allting. Och hennes jobb ”tjatar så mycket i mobilen att hon inte har tid att leka … Det enda barn kan göra då är att skrika DUMMA MAMMA, vägra åka skidor och längta, längta efter en kram. Eller en hund. HERREGUD NINNA, KOM NU!” Här får läsaren genom Ninnas barnperspektiv uppleva en välmenande men stressad småbarnsförälder. Det handlar om stora känslor i vardagen. Om att bli osams och ledsen, men också om att bli sams. Om att säga förlåt – även om man är vuxen. Och att det kan bli bra, men på ett annat sätt än man tänkt sig. En mycket fin bok med starka uttrycksfulla bilder. 

Författare och illustratör: Matilda Ruta
Övrigt: 3-6 år, bilderbok, Natur & Kultur

BARNENS STORA KOKBOK – steg för steg är en snyggt formgiven tegelstenstjock kokbok för 6-9-åringar (men även för äldre barn!). Boken är uppdelad i fyra kapitel: Fixa maten, Fixa mellis, Fixa baket och Fixa festen. Här finns massor med roliga och rikligt illustrerade recept som är enkla att följa. Alltifrån smoothies, festliga bål, spagetti och köttfärssås till hallonfluff och hullerombullertårta. Självklart går recepten att göra laktosfria, vegetariska och glutenfria för den som önskar. Perfekt födelsedagspresent eller julklapp!

Författare och illustratör: Clara Lidström, Annakarin Nyberg, Katy Kimbell, Li Söderberg
Övrigt: 6-9+ år, kokbok, Rabén & Sjögren

DEN LILLA ONDA BOKEN är en skräckhumoristisk och interaktiv bok som man inte läser från sidan 1 och framåt. Nej här får läsaren via spökhistorier, kluriga gåtor och läsanvisningar själv hitta rätt sida att fortsätta läsa på. Vill det sig illa hamnar man i någon av bokens fängelsehålor. Mouwhahaaa! En underbar och annorlunda bok för 9-12-åringar, men även för yngre om man läser den tillsammans med en vuxen. Förbered er på skräckblandat fniss!

Författare och illustratör: Magnus Mist och Thomas Hussung
Övrigt: 9-12 år, skönlitteratur, Tukan förlag

INGEN UTVÄG är en ny brittisk polisroman av hög kvalité. I centrum står utredningen av en villabrand i Oxford där två små barn är offer. Men var är föräldrarna? Pappan är på tjänsteresa och går inte att få tag i, och mamman är spårlöst försvunnen. Det här är den tredje fristående delen om kriminalkommissarie Adam Fawley och hans team. Författaren Cara Hunter varvar skickligt olika berättarröster med utdrag av förhörsprotokoll, inlägg från sociala medier, mejl, tidningsartiklar m.m. Dessutom ges tillbakablickar av familjens liv ett år innan katastrofen. Allt är för ovanlighetens skull skrivet i presens vilket gör texten extra spänstig i mitt tycke. Långsamt byggs en komplex bild upp av vad som kan ha hänt. Men det bästa är att det aldrig blir förutsägbart. Ingen utväg är nominerad till bästa översatta kriminalroman 2020 av Svenska Deckarakademin.  

Författare: Cara Hunter
Övrigt: vuxna, kriminalroman, Louise Bäckelin Förlag

KVINNOSAKER är en fascinerande faktabok om kvinnohistoria genom 50 vardagliga föremål, till exempel cykeln, passet, radion, pengar, nappflaskan. Författaren beskriver olika tekniska uppfinningar där normer, gränser och konsekvenser för kvinnors vardagsliv lyfts fram. Visste ni att de första träningsskorna designade för kvinnor kom på 1970-talet? Att gatlyktan förändrade kvinnors liv radikalt? Eller att 1800-talets läkarkår avrådde kvinnor från att cykla eftersom vibrationerna kunde innebära ”underlivsmassage” vilket riskerade att göra dem till onanister – en ytterst skrämmande tanke (hahaaa!).

     I den här boken får läsaren möta kvinnor som bytte korsettenmot polisuniformen, som tog bussen till fabriken och förskolan, som fyllde handväskan med engångsbindor, pessaret, cigaretter och en nyckel till ett eget rum. Och som efter många års kamp till slut fick rösta med röstkortet. Författaren sätter fingret på känslan man har efter att ha läst boken: ”Samma år som min mormor föddes fick kvinnor för första gången rösta i riksdagsvalet. Det var 1921. Som barnbarn upplever jag det som att det var länge sedan, men som historiker är det som om det skedde igår.”

Författare och illustratör: Karin Carlsson och Amanda Berglund
Övrigt: vuxna, faktabok, Bonnier Fakta