Här tipsar jag om mina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

0
336
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

VEI bok 1 är en mustig och maffig fantasy-serieroman inspirerad av nordiska gudasagor. Den handlar om krigarkvinnan Vei som blir utvald att kämpa i Meistarileikir – ett slags gladiatorspel mellan asar och jättar. Författaren Sara Bergmark Elfgren och illustratören Karl Johnsson har beskrivit boken som ”nordisk mytologi möter Game of Thrones möter Hungerspelen”. Det är spänning, action, magi, sex, muskler och snygga suggestiva serieillustrationer. Rekommenderas varmt till alla mellan 12-102 år.

 Den andra och avslutande delen Vei bok 2 släpptes förra året. Hela serien är översatt till flera språk och har tilldelats en silvermedalj i amerikanska Independent Book Publishers Association (IBPA) awards år 2020.

Författare och illustratör: Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson
Övrigt: 12-102 år, serieroman, Kartago förlag

NORMALA MÄNNISKOR av den irländska författaren Sally Rooney är den bästa kärleksroman jag läst på länge. Storyn kan låta klyschig, men tro mig, boken är det inte. Den handlar om de två ungdomarna Marianne och Connell som går på samma skola i en liten irländsk stad. Hon är den kaxiga men utstötta överklasstjejen som alla tycker är konstig. Det ryktas om att hon är psykiskt sjuk. Han är den populära fotbollskillen vars ensamstående mamma jobbar som städerska hemma hon Marianne. Trots olika bakgrunder och status bland kompisarna dras Marianne och Connell till varandra. De börjar träffas, men i hemlighet. Tonårskärlek uppstår, men gymnasiet avslutas ändå med ett svek och deras vägar skiljs åt.

 Så möts de igen på universitet i Dublin och då är rollerna ombytta. Nu är Sally populär och omsvärmad, medan Dylan är den som inte riktigt passar in. De attraheras fortfarande av varandra men deras kärlek är allt annat än lätt. Dessutom börjar mörka hemligheter bubbla upp till ytan.    

 Boken finns också som tv-serie och går att se på Svt-play ett tag till. Faktum är att jag läste boken efter att jag sträcktittat på alla 12 avsnitten á 30 min. Och ja, filmatiseringen ligger nära boken och är hur bra som helst. Skådespelarna är helt fantastiska. Dynamiken och dialogen mellan Marianne och Connell är magisk. Jag tror på vartenda ord de säger och allt de gör (inte ens sexscenerna är pinsamma). Jag gråter. Jag blir arg. Jag ler igenkännande. Jag blir varm i hjärtat. Jag vill ställa allt tillrätta. Jag vill att det aldrig ska ta slut. Men det gör det förstås. Och vilket slut! Är helt utmattad efteråt. Läs den! Se den!  

Författare: Sally Rooney
Övrigt: vuxen, roman, Albert Bonniers förlag

FILOSOFINS TRÖST är en lättsam faktabok om hur man kan tänka utifrån sex (vita, manliga, västerländska) filosofers teorier om olika problem vi människor tampas med. Till exempel att vara pank eller att känna sig otillräcklig och misslyckad. Förutom de sex filosofernas teorier får man ta del av deras livsöden och den tid de verkade i. Nej det är inte tungt och tråkigt. Tvärtom. Det är förvånansvärt lättillgängligt, roligt och allmänbildande. Texten är luftig och lättas upp av foton, illustrationer och citat.  

I kapitlet om Sokrates får vi veta hur man kan tänka ”när man är impopulär”. Filosofen Nietzsches teorier kan användas ”när man råkar i svårigheter”. Och dysterkvisten Schopenhauers tankar erbjuder tröst ”när man har fått sitt hjärta krossat” (mest för att han är så bitter, gubbig och narcisistisk att det blir roligt). Han är övertygad om att ”den mänskliga existensen måste vara ett slags misstag”. Hahaaa! Man förstår varför Schopenhauer anses vara den största pessimisten i filosofins historia. Paradoxalt nog kan den med den svartaste synen på livet och kärleken vara den mest upplyftande och underhållande. 

Filosofins tröst, av den schweizisk-brittiske författaren Alain de Botton, släpptes redan år 2000 och blev snabbt en modern klassiker världen över. Nu återutges den av förlaget Volante, som för övrigt är ett av mina favoritförlag när det gäller populärvetenskaplig faktalitteratur. Jag återkommer med fler boktips från dem.  

FÖRFATTARE: Alain de Botton
Övrigt: vuxen, faktalitteratur, Volante