Ingela tipsar – vecka 9

0
684
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. Varannan vecka tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.


* Pest och Kolera – historiens värsta farsoter är i dessa tider av coronavirus en mycket aktuell och spännande medicinhistorisk faktabok för alla mellan 9-99 år. På knappt 100 sidor får läsaren en snabb allmänbildande överblick av historiens mest dödliga pandemier: pest, spetälska, kolera, tuberkulos, smittkoppor och spanska sjukan. I slutet kan man också läsa om några medicinska hjältar till exempel Florence Nightingale och Louis Pasteur, och om bästa sättet att skydda sig mot smitta. 

     Visste ni till exempel att fler människor dött i pesten än i alla krig! Att smittkoppor krävt över 300 miljoner dödsoffer genom historien! Eller att man förr trodde att starka dofter, som till exempel parfym, skyddade mot smitta. Att det var den österrikiska läkaren Semmelweis som införde att läkarna på BB-avdelningen skulle tvätta händerna, och på så vis dramatiskt minskade dödligheten i barnsängsfeber bland nyförlösta kvinnor. Eller att det var ett slarvigt misstag som gjorde att den brittiska läkaren Flemming upptäckte att mögelsvamp åt upp bakterier, det vill säga penicillinet! 

     Mina två brorsöner 9 och 12 år kastade sig över Pest och Kolera när den låg på soffbordet bland en massa andra böcker. Jag tror det var omslaget och de übersnygga svart-vita illustrationer av Johan Egerkrans som fick dem på kroken. För alla oss som gillar dödskallar, likkistor, kyrkogårdar, råttor och skelett är det en fest att bläddra i boken. Läs, njut och lär!

Författare: Nina Västerbro, Magnus Västerbro & Johan Egerkrans

Övrigt: Ålder 9-99 år, facklitteratur med illustrationer, 96 sidor, Natur & Kultur.* Konsulterna – kampen om Karolinska är en bok som man … kippar efter andan när man läst klart. Den handlar om hur snajdiga konsulter från Boston Consulting Group fick politiker att rasera ett välfungerande universitetssjukhus med fina ord om effektivare vård. Lösningen man presenterade var ett förenklat och oprövat vårdkoncept som man kallade ”värdebaserad vård”. Tyvärr var detta vårdkoncept varken testat eller vetenskapligt förankrat, men det verkade inte spela någon roll. ”Värdebaserad vård” drevs igenom trots varningar och enorma protester från sjukhusets anställda. 

     Och hur gick det undrar ni kanske? Resultatet har blivit färre vårdplatser, patienter som dör i väntan på sina operationer, det dyraste sjukhusbygget någonsin, de svårast sjuka får sämst vård, massflykt av sjuksköterskor och läkare (som ingen lyssnar på trots att de gång på gång slår larm), teknik som inte fungerar, felkonstruerade lokaler, jäv, bedrägerier, forskningsfusk, ojämlik segregerad vård… jag kan fortsätta i evighet. Allt medan miljarder av skattebetalarnas pengar forsar ut. De enda som skrattar hela vägen till banken är konsulterna på Boston Consulting Group. Nya Karolinska sjukhuset är som en modern variant av det sjunkande regalskeppet Wasa. 

     Hur kan det gå till så här?! Jag får hjärtklappning bara jag tänker på det. Kan vi inte bara en gång för alla konstatera att marknadsekonomiska principer som t.ex. NPM- (New Public Management) och LEAN-teorier från tillverkningsindustrin inte går att direktöversätta till mellanmänskliga organisationer som vård, skola, polis mfl. Det funkar inte. Punkt. 

     Boken bygger på en artikelserie i DN av de grävande journalisterna Lisa Röstlund och Anna Gustafsson. De blev nominerade till både Stora Journalistpriset och Guldspaden för sitt gedigna arbete. Jag håller med SvD: ”Det här är utan tvekan en av decenniets viktigaste böcker.” 

Författare: Lisa Röstlund och Anna Gustafsson

Övrigt: Vuxen, facklitteratur, Mondial förlag.* De drabbade är en sprillans ny kriminalroman om mordet på sjukvårdsstrategen Caroline Broms i en sommarstuga utanför Dalby i Skåne. Mordutredningen leds av kommissarien Claes Claesson, som precis har flyttat till Lund med sin fru Veronika (som är läkare) och deras två döttrar. 

     Självklart vill jag veta vem som är mördaren, men det som framförallt driver min läsning är skildringarna av det dagliga arbetet på vårdavdelningarna, cancerpatienter och deras anhöriga, sjuksköterskors och läkares arbetsvillkor, hur besparingar och nedskärningar påverkar patienter och personal. Det märks att författaren Karin Wahlberg är praktiserande läkare. Hon kan sina saker om ämnet och miljön. Det är vardagsdetaljerna som gör det hela så trovärdigt och starkt.  

     Egentligen är det mer en kritisk roman om hur svensk sjukvård är organiserad, än en vanlig deckare. Men det gör inget. För man vill verkligen veta hur det ska gå för alla inblandade och hur allt hänger ihop? Redan från början förstår man att mordet i De drabbade har att göra med dagens sjukvårdspolitik. Frågan är bara hur? Och vem? Och varför? Läs så får du veta.  

     P.S. I mitt huvud kan den här boken ses som en slags skönlitterär pendang till Konsulterna – kampen om Karolinska som jag tipsar om här bredvid.  

Författare: Karin Wahlberg

Övrigt: Vuxen, kriminalroman, Wahlström & Widstrand.