Ingela tipsar – vecka 4

0
381
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. Varannan vecka tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.Prästgårdens hemlighet är en bok för alla unga läsare som gillar spänning och skräck. Den handlar om ett hemsökt hus, ett spöke och en kamera som lever ett eget liv. Här får vi möta Vanessa som inte riktigt tror på alla spökhistorier om prästgården i Borgvattnet. Men eftersom hon vill filma något läskigt till sin youtubekanal åker hon dit med sina kompisar Abbe och Martin. Och sedan är läskigheterna igång. Lite extra nervkittlande är det förstås att den jämtländska prästgården i Borgvattnet finns i verkligheten (googla får ni se!). Den påstås vara ett av världens mest hemsökta hus. Författaren och journalisten Tobias Söderlund skriver i bokens efterord att han faktiskt övernattat där i researchsyfte. 

Prästgårdens hemlighet är den första delen i serien Skräckkameran. Den andra fristående delen heter Ljusklotets mysterium och släpps våren 2020. Den handlar om sägnen ”Ljuset i Martebo” på Gotland. Som sommargotlänning har jag förstås hört talas om detta märkliga ljusfenomen. Men jag har aldrig vågat åka till Martebo för att kolla. Det kanske är dags för det nu. Men en sak är säker … då kommer jag INTE att filma med mobilkameran.    
Författare: 
Tobias Söderlund
Övrigt:
9-12 år, spänning och skräck, 246 sidor, Rabén & Sjögren


Bara rumpor  är en hysteriskt rolig bilderbok om när Mira besöker badhuset med sina föräldrar. Den stora frågan är om hon ska våga hoppa från bassängkanten eller inte. Vi får följa Mira genom omklädningsrummet och duschrummet, där hon möts av nakna kvinnokroppar i alla möjliga olika former, storlekar och åldrar. Illustrationerna är bara så underbara! Väl ute vid bassängen händer något med pappas badbyxor. Här är det stor risk för gapskratt och fniss! Detta handlar om att våga göra något man aldrig gjort förut. Men framförallt är Bara rumpor en inkluderande normkritisk bok om synen på våra egna och andras kroppar. Att kroppar ser olika ut, och att det är okej. Kroppspositivism helt enkelt. Och tänk vilka samtal med barn man kan ha utifrån den här boken! Varför blir mamma röd i ansiktet när Mira säger att en tants snippa ser ut som katten Lakrits morrhår? Vad får man egentligen säga och inte säga? Eller varför får inte tanter bada bubbelpool utan överdel precis som farbröder?

Författaren Annika Leone och illustratören Bettina Johansson fångar upp allt detta på ett humorisiskt och befriande sätt utan att skriva läsaren på näsan. Det finns så mycket mer att upptäcka i den här boken. Jag tänker inte avslöja allt. Läs den bara!        
Författare och illustratör:
Annika Leone och Bettina Johansson
Övrigt:
3-6 år, fiktiv bilderbok, 32 sidor, Lilla Piratförlaget


Berättelsen om Alice Hart är en relationsroman om familjehemligheter och vildblommor i Australien. Bokens huvudingredienser består av våld, naturbeskrivningar, försoning, svek, kärlek, mod och hundar (tre stycken faktiskt!). Det vill säga allt en bra feelgood roman ska innehålla. Och den första meningen går inte av för hackor: ”I fjällpanelhuset i slutet av gatan satt nioåriga Alice Hart vid sitt skrivbord framför fönstret och föreställde sig olika sätt att tända eld på sin pappa.” 

Boken spänner över tjugo år och handlar om Alice Hart som blir föräldralös när hon är nio år och flyttar till sin farmor som hon aldrig har träffat. Farmor June driver en blomstergård och här får Alice lära sig allt om Australiens blommor och vad de betyder. Detta blomsterspråk använder de när saker är för svåra att säga rakt ut. Varje kapitel börjar förresten med en bild på en blomma och en kort text om vad den betyder. Första blomman beskrivs så här: ”Black fire orchid. Betydelse: ’Önskan att äga’. Kräver eld för att blomma …”  Kul tycker jag som ÄLSKAR blommor (och gör man det måste man ju bara gråta av lycka över det fantastiska omslaget)! Berättelsen om Alice Hart är Holly Ringlands debutroman. Den är översatt till 28 språk och har blivit utsedd till ”Book of the year 2019” i Australien.        
Författare:
Holly Ringland
Övrigt: 
Vuxen, roman, Sekwa förlag