Ingela tipsar – vecka 2

0
404
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. Varannan vecka tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.* 18 mystiska gåtor
är den perfekta familjeboken att läsa högt tillsammans. Alla arton historier har hänt på riktigt men berättas här som en slags gåtor, till exempel Flaggan på månen, Hitlers förfalskade dagbok, Dödens triangel eller Tankeläsning. Alla ledtrådar som behövs för att lösa gåtorna finns inbakade i texten eller bilderna. Vissa är enkla och andra lite svårare. När man klurat färdigt (här kan man ha roliga intressanta samtal med sina barn) vänder man blad och läser gåtans lösning. Gillar man upplägget så finns det fler böcker i den här serien. De heter 22 sanna gåtor om uppfinningar och 21 sanna deckargåtor. Utmärkta som presentböcker eftersom de passar alla.
Författare & illustratör: 
Bengt Fredriksson, Andreas Palmaer, Elin Jonsson 
Övrigt:
9-12 år, faktabok, 96 sidor luftig lättläst text med illustrationer, Alfabeta Förlag* Vi är Lajon 
är en ny fantastisk bilderbok att skratta och gråta till. Den handlar om syskonkärlek, den helande leken och om döden. Här får vi möta två bröder som leker att de är farliga lajon som jagar mammagasellen och pappagnun på savannen. Men så blir storebror sjuk och måste ligga på sjukhus och få medicin så att han tappar sin lajonpäls. Lillebror lockar med storebror ut på äventyr i lekens förlovade land. Där jagar de gubbflodhästar i pyjamas och tantzebror med rullator i sjukhuskorridorerna. Författaren och barnbibliotekarien Jens Mattsson och den prisbelönta illustratören Jenny Lucander har hittat en perfekt balans i ton och uttryck. Det blir aldrig tramsigt eller sliskigt tillrättalagt, det tippar aldrig över åt något håll. Text och bild lyfter och kompletterar varandra. Sista uppslaget är sorgligt och ger möjlighet till viktiga samtal om sjukdom och död. Det här är en humoristisk, vacker, sorglig och samtidigt hoppfull bok om det svåra i livet. På 24 sidor … för 3-6-åringar! Hatten av! 
Författare & illustratör: 
Jens Mattsson & Jenny Lucander
Övrigt: 
3-6 år, fiktiv 24 sidor bilderbok, Natur & Kultur* Svälten – hungeråren som formade Sverige 
är en av de faktaböcker som gjort störst intryck på mig det senaste året. Ni vet sådana där läsupplevelser som gör att man ser lite annorlunda på livet. Svälten är en lättillgänglig populärvetenskaplig bok som handlar om missväxtåren i Sverige år 1867-1869. Sverige var vid den här tiden ett otroligt fattigt land (jag hade faktiskt inte fattat att det var så eländigt). När man läst den här boken förstår man varför ca 1 miljon svenskar, ca 20 % av befolkningen (!), sedan emigrerade till USA. Det jag beundrar författaren och journalisten Magnus Västerbro för är hur han får siffror, tabeller, brev och annat källmaterial att bli levande. Det blir aldrig knastertorrt och tråkigt. Enskilda människor från förr talar till mig som läsare. Västerbro ger dem en röst och sätter in deras berättelser och livsöden i ett större sammanhang. Så att jag förstår samhällsutvecklingen. På djupet. Och det bästa och värsta är att man kan dra så många paralleller till vår tid. Till exempel när det gäller synen på arbete, tiggeri, fattigdom, samhällsklyftor och flyktingar. Svälten tilldelades Augustpriset år 2018 i kategorin för faktalitteratur. 
Författare:
Magnus Västerbro
Övrigt: 
Vuxen, faktabok, Albert Bonniers Förlag* Herravälde 
är en roman som utspelar sig kring den jämtländska herrgården Silvernäs sommaren 1921. Här möter vi den nygifta direktörsfrun Alice, pigan Brita och konstnären Thomasine. Tre kvinnor som försöker ta kontrollen över sina liv. Det handlar om klass, makt och genus. Det här är bra. Riktigt riktigt bra! Man bryr sig om karaktärerna. Man lär sig något om 1920-talets Sverige. Språket är okonstlat, direkt och starkt. Och omslaget är ju bara så galet snyggt. Journalisten och författaren Elin Olofsson har skrivit andra böcker, men Herravälde tror jag blir hennes stora genombrott. 
Författare:
Elin Olofsson
Övrigt: 
Vuxen, Roman, Wahlström & Widstrand Förlag