Ingela tipsar – vecka 7

0
408
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. Varannan vecka tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.


Fröken spöke är en mys-rys-rolig lättläst kapitelbok som handlar om tvillingarna Ebba och Ivar. En dag meddelar skolans rektor att deras lärare blivit sjuk, och att de ska få Fröken Sparre som vikarie i en månad. Det visar sig snart att det är något konstigt med den nya lärarvikarien. Hon är likblek, klär sig i långa svarta klänningar, får huvudvärk av solsken, har iskalla händer. Och så gillar hon skelett och BLOD! Vem är Fröken Sparre? Eller vad är hon? Ett spöke? En häxa? Eller kanske en vampyr? Ebba och Ivar bestämmer sig för att ta reda på det. Slutet är så oväntat och kittlande att man OMEDELBUMS vill läsa nästa del i serien. Och som tur är finns ytterligare tio Fröken-Spöke-böcker. Den elfte delen Fröken spöke och mumien släpptes nu i januari.

Fröken spöke är en mycket lättläst kort kapitelbok (45 sidor) som är perfekt att sätta i händerna på en 8-9-åring som börjar kunna läsa själv. Den är mer mysrolig än läskig, och innehåller underbara färgillustrationer av Åsa Rosén. Författaren och läraren Kerstin Lundberg Hahn har skrivit många andra populära barn- och ungdomsböcker, som ofta handlar om lite övernaturliga och läskiga saker. Två gånger har hon varit nominerad till Nils Holgersson-plaketten, två gånger har hon vunnit Barnens Bokjury, och år 2019 tilldelades hon Astrid Lindgren-priset.  

Författare & illustratör: Kerstin Lundberg Hahn & Åsa Rosén

Övrigt: Från 9 år (eller yngre), mys-rys-rolig fiktion, 45 sidor mycket lättläst text med illustrationer, Nypon Förlag
Trädens hemliga liv är en lättläst annorlunda populärvetenskaplig bok som gav mig en riktig AHA-upplevelse. Men det började som ett misstag. Jag hade nämligen valt boken enbart utifrån titeln, eftersom jag hoppades att den skulle innehålla något om träd i folktron (skriver själv om det just nu). Så fel jag hade. Men så bra det blev! 

Författaren till denna fascinerande bok är den tyska skogsvaktaren Peter Wohlleben. Han beskriver här träd som komplexa sociala varelser. Det gör han utifrån egna reflektioner kopplat till vetenskapliga studier. Men grejen är HUR han gör det. Wohlleben skriver med ord och formuleringar som vi vanligtvis använder när vi beskriver djur och människor. Här får vi läsa om hur träden skyddar sina barn, varnar för faror, minns, ammar, smakar, känner smärta. Om hur de kommunicerar med dofter, gaser, insekter, svampar. Om rotsystemen som bildar en slags underjordisk ”wood wide web” (älskar den liknelsen). Om människans påverkan i det moderna skogsbruket. Och plötsligt förstår man, på ett nytt sätt, hur allt hänger ihop. 

Trädens hemliga liv är översatt till 29 språk och har blivit en riktig bestseller. Jag förstår det. För även om man inte var ett skvatt intresserad av träd innan, så blir man det när man läser den här boken. Dessutom kan jag lova att upplevelsen av skogspromenaden blir en annan efteråt. Som sagt, en fascinerande bok! 

P.S. Vet ni vad motsatsen till trädkramare är? Rätt svar: Lönnmördare (förlåt, kunde inte låta bli)!

Författare: Peter Wohlleben, 

Övrigt: Vuxen,Facklitteratur,Norstedts förlag
Testamente inleds så här: ”Det här är inget annat än en mordhistoria. Eller jo, för all del, det är mycket annat än bara det … Seså då börjar vi.” Det här är berättelsen om en dysfunktionell finsk bondefamilj från Tornedalen på 1980-talet.Låter det deprimerande och tungt? Jo, men berättelsen är inlindad i en filt av svart humor också. Det är just det jag älskar med den här boken. 

Testamente handlar om tolv syskon (eller fjorton, beroende på hur man räknar), en sliten mamma och en demonisk pappa. Huvudpersonen är den äldsta dottern Annie, men de andra syskonen får också strålkastarljuset på sig i vissa kapitel. Titeln anspelar på ett testamente som får stor betydelse när familjens såriga historia dissekeras från olika personers perspektiv. Jag tror att många kan känna igen sig i vad som kan bubbla upp när pengar, prylar och gårdar ska fördelas i arv. Huvva! (En annan bra roman på samma tema är Arv och miljö av Vigdis Hjort.)

Ett berättartekniskt genidrag är att författaren Nina Wähä inleder varje kapitel med att låta en distanserad allvetande berättarröst ta läsaren i handen. Berättarrösten (i kursiv text) talar om vad som ska avhandlas i kommande kapitel, ställer frågor eller ger underfundiga kommentarer. Så här till exempel:”Annie (eller Esko?) försöker samla familjen. Brodern Lauri presenteras, och med honom kommer mer drama drama drama. Men ingenting har ännu hänt.” 

Författaren, skådespelerskan och sångerskan Nina Wähä har skrivit två andra böcker men denna, hennes tredje roman Testamente, blev nominerad till Augustpriset 2019. Nuff said! ”Seså då börjar vi.”

Författare: Nina Wähä

Övrigt: Vuxen, roman, Norstedts förlag