Här tipsar jag om mina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

0
301
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

SOVA SNARKA SNOOZA är en underhållande faktabok om sömn från 9 år och uppåt. Tänk er att Kamratposten (världens bästa tidning!) skulle skriva om sömn – så bra är den här boken. Att tankarna går till just KP är inte så konstigt eftersom de humoristiska illustrationerna är gjorda av Elin Lindell som jobbade där under många år.

     I Sova, snarka, snooza varvas sömnfakta med korta berättelser om de tweenisarna Mira, Mathen, Hjördi och Tore och deras sömn. Det handlar om jetlag, drömmar, sömngångare, sängvätning, att dygna, skillnaden mellan medvetslöshet och koma, morgon- och kvällsmänniskor, ”hjärntvätt”, hormoner, vakna- och somnatips, skiftjobb, tortyr, energidrycker och kaffe, minnet och glömska, olika slags sömn … Ja ni fattar. Det man inte får veta om sömn här är inte värt att veta. Och det är så lättillgängligt, elegant och roligt!

     Att skriva enkelt och innehållsrikt är allt annat än lätt. Men den konsten behärskar författaren, översättaren och journalisten Katarina Kuick. Hon är ledamot i Svenska Barnboksakademin (inte att förväxla med Svenska Akademien som tyvärr ännu inte valt in någon författare som skriver litteratur för barn) och har skrivit många barn- och ungdomsböcker i olika genrer.

Författare och illustratör: Katarina Kuick och Elin Lindell

Övrigt: 9-12 år, faktabok, Natur & Kultur

JAG MINNS VARJE SLAG är en oerhörtstark självbiografisk serieroman om mobbning av Daniel Thollin. Här får läsaren möta Daniel i olika fristående scener från femårsåldern upp till tonåren under 1980- och 90-talet. Det handlar om utfrysning, vuxnas klumpiga försök att hjälpa, kompisen som sviker för att inte själv bli mobbad, hot och slag. Tecknarstilen är rå och i perfekt symbios med texten som dryper av utsatthet, ilska och maktlöshet. Ja man blir berörd. Det känns som en spark i magen.

     I epilogen skriver den vuxna författaren, serietecknaren och sjuksköterskan Daniel Thollin om sin tvekan att skriva denna bok eftersom mobbning ofta inte har något bra slut: ”Hur skulle jag kunna berätta en historia som i mitt huvud fortfarande pågår? … Men jag och alla andra som har blivit utsatta för mobbning förtjänar att få våra historier berättade – och lästa. Kanske kommer jag aldrig att berätta något som är svårare och viktigare”. Alla mellan 9-99 år borde läsa Jag minns varje slag. Alla!

Författare & illustratör: Daniel Thollin

Övrigt: 9-99 år, serieroman, Kartago

NÄSTA! är en träffsäker relationsroman fylld av svart humor som ligger och puttrar under ytan. Den handlar om den norska husläkaren Elin och hennes man Aksel. Deras äktenskap går på rutin, samlivet har gått i stå och barnen är utflugna. Maken Aksels stora passion är att åka längdskidor och träna. Elins fritidssysselsättning är att varje kväll dricka en flaska vin och ligga i soffan och titta på tv-serier. En kväll får hon kontakt med sin gamla ungdomskärlek Björn (som är gift med Linda) på facebook. Sedan drar allt igång. Ja herregud!

    Älskar speciellt Elins inre dialog med plastskelettet Tore som står på hennes läkarmottagning. Tore är dömande och sarkastisk och säger ”sanningar” som Elin i sin tur ibland råkar säga till sina patienter (som hon är innerligt trött på). Det bara slinker ur henne. Och som gräddlök på laxmoset får läsaren också lyfta på locket till Elins komplicerade relation till sin dementa åldrande mamma.

     Även om det handlar om allvarliga saker så skrattade jag gott och rått flera gånger! Den här boken har vassa formuleringar, pricksäkra personporträtt och en trovärdig dialog. Medelålders par kan nog känna igen sig i många situationer och reaktioner hos alla karaktärer. Nästa! av den norska författarens Nina Lykke har blivit nominerad till Årets Bok 2020 i Sverige. Gillar man det här kan jag rekommendera författarens förra relationsroman Nej och åter nej. God läsning!

Författare: Nina Lykke

Övrigt: Vuxen, relationsroman, Wahlström & Widstrand