Vilken hostmedicin ska jag välja?

0
868
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Tre av fyra i familjen har fått jobbig hosta. Vi är alla lite snoriga också. Vilken hostmedicin tycker du att vi ska välja?
/Johan

SVAR

Det finns två klassiska typer av hosta; torrhosta och slemhosta. Beroende på vilken ska man välja olika läkemedel.

Torrhosta kallas också rethosta och kännetecknas av att inget slem kommer upp vid hostningen. Hostan vid en förkylning börjar ofta som rethosta för att slemhinnorna i luftrören är irriterade. Efter ett tag bildas slem i luftvägarna och du får så kallad slemhosta.

Beroende på vad det är för hosta kan man använda olika sorters hostmedicin. Slemlösande är till exempel Bisolvon, Quilla simplex, Theracough eller Bromhexin. Alla dessa löser upp segt slem, som blir mer tunnflytande och lättare att hosta upp.

Om det istället är en irriterande rethosta, eller att hostan gör att du inte kan sova, kan du använda en hostmedicin som dämpar hostreflexen och gör att du hostar mindre, till exempel Nipaxon eller Bisolduo.

De vetenskapliga bevisen för hostmedicin är dock inte starka. De studier som finns är få, små och visar i vissa fall motstridiga resultat. I en del fall är bevisen varken bättre eller sämre än för gamla huskurer.

Därför kan det vara på sin plats att tipsa om några huskurer som kan vara lika effektiva. Det finns studier som visar att timjan kan fungera vid hosta. Gör ditt eget te genom att lägga ner 1 tsk timjan i 2 dl kokande vatten, låt dra i 10 minuter, sila och drick. Blanda i lite honung om du vill söta och lindra halsen ytterligare. Eller så köper du Bronwell Comp på apoteket. Det är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som innehåller timjan och läkemalva.

Honungsvatten kan också hjälpa. Det finns en del mindre studier som visar att honungsvatten kan minska hosta och förbättra sömnen vid hosta.

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren
www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.