Vilka smärtstillare fungerar med min blodtrycksmedicin?

0
15600
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.
Foto: Pera Detlic

FRÅGA

Jag är osäker på vilket/vilka smärtstillande läkemedel som jag – utan biverkningar eller effektnedsättning – kan kombinera med min blodtrycksmedicin? Undrar i första hand över Albyl och Alvedon. Behandlar blodtrycket med 1 st Metoprolol GEA Retard 100 mg varje morgon.

Lasse, 51

SVAR

Vilka smärtstillande man ska använda kan tyckas som en djungel; det finns ju så många. Samma sak gäller för blodtrycksmedicin. Om du tar smärtläkemedel regelbundet är det viktigt att tänka till i förväg. Men om det bara handlar om en enstaka tablett för huvudvärk är det inte lika viktigt.

Läkaren baserar valet av blodtrycksmedicin inte bara utifrån ditt blodtryck utan också baserat på andra riskfaktorer som kön, ålder, rökning, diabetes, blodfettvärden, övervikt, kärlkramp, förekomst av nära släktingar med hjärt-kärlsjukdom eller om du tidigare har haft hjärtinfarkt eller stroke.

Därför måste man oftast anpassa valet av smärtläkemedel efter vilket blodtrycksläkemedel man använder.

Medicin för blodtrycket tas kontinuerligt, vilket medicin för smärta normalt inte tas.

Albyl innehåller en substans som heter acetylsalicylsyra (ASA). Den tillhör en grupp som kallas NSAID och dessa är inte så bra att ta om du samtidigt medicinerar för högt blodtryck. Anledningen är att den i sig kan höja blodtrycket. Andra preparat du bör undvika, av samma anledning, är diklofenak (exempelvis Eeze och Voltaren), ibuprofen (till exempel Ipren och Ibumetin) och naproxen (som finns i bland annat Pronaxen).

Det bästa du kan ta för smärta är tabletter som bara innehåller paracetamol, om du inte vill att blodtrycket ska påverkas. Det är till exempel Alvedon, som du redan tar. Observera att du inte ska ta mer än 4 gram paracetamol om dagen, det är normalt 8 tabletter om 500 mg. Högre doser riskerar att påverka levern.

________________________

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.