Varför ska jag undvika grapefrukt med mitt läkemedel?

0
5568
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag brukade tidigare dricka ett glas grapefruktjuice varje morgon. Behandlas för högt blodtryck sedan en tid tillbaka och läkaren bytte medicin nyligen för att trycket inte gick ner som det skulle. Fick en kalciumblockerare istället. Trycket ligger nu bättre, men enligt läkaren är jag tvungen att sluta med min dagliga grapefruktjuice. Varför kan jag inte fortsätta? /Signe

SVAR

Din läkare har rätt, du bör inte dricka grapefruktjuice med detta läkemedel. Anledningen är att grapefruktjuice påverkar nedbrytningen av vissa mediciner (inklusive din kalciumblockerare), och dessutom minskar deras utsöndring via tarmen.

Det är troligen ämnena naringin och bergamottin i grapefrukten som hämmar enzymet CYP3A4 i levern, som bryter ned läkemedel. När enzymet hämmas bryts inte läkemedlet ned i samma takt som normalt. Det kan medföra att koncentrationen av läkemedel i blodet kan bli två till tre gånger högre om de tas tillsammans med grapefrukt, vilket kan leda till att man får alldeles för höga och ibland farliga läkemedelsmängder i kroppen. Detta kan ge biverkningar och andra oönskade effekter.

De mediciner det framför allt gäller är så kallade kalciumfl ödeshämmare som används mot högt blodtryck, vissa blodfettssänkande mediciner, vissa mediciner mot svampinfektion och läkemedel mot hiv/aids.

Det står normalt angivet i bipacksedeln, om läkemedlet krockar med grapefrukt eller andra livsmedel. Läs därför alltid bipacksedeln.

Det räcker med en så liten mängd som en deciliter grapefruktjuice för att det ska påverka dessa läkemedel. Flera andra citrusfrukter, såsom pomelo, pomerans och lime, kan sannolikt också orsaka liknande läkemedelsinteraktioner.

Apelsinjuice har däremot inte denna effekt.

Mitt råd blir alltså att sluta med grapefrukt och gå över till apelsinjuice istället.

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist
och bor i Mariefred. På Fråga
Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan
du ställa egna frågor till honom.