Vågar jag testa Flex Repair för min artros

0
11669
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Min granne tipsade om Flex Repair, som hon tar för sina stela leder. Hon har lite artros och har blivit stelare och stelare, men tycker att det har blivit bättre sedan hon började med Flex Repair för några månader sedan. Känner du till detta?

Jag hade en hjärtinfarkt för ett år sedan och tar en del hjärtmediciner, bland annat Waran och Trombyl.

Sig-Britt

SVAR

Flex Repair är ett kosttillskott som påstås innehålla bland annat gurkmeja, boswellia, ingefärsrot och bioperine, och påstås skydda lederna.

Boswellia (indiskt rökelseträd) är en ingrediens som påstås ha använts mot ledvärk i tusentals år. Den lindrar särskilt effektivt ömma knän. Ingefärsrot innehåller ämnen som bekämpar inflammation, hjälper mot gikt samt lindrar muskel- och ledvärk.

Gurkmeja påstås kunna bekämpa ledbesvär såsom reumatism. Det är en naturlig antioxidant som har antiinflammatoriska egenskaper.

Bioperine innehåller piperin som ger den starka brännande smaken hos till exempel svartpeppar, vitpeppar och långpeppar. Det påstås också kunna motverka gikt och lindra inflammationer.

Det finns inte att köpa i butiker utan bara via nätet. Många användare ger företaget kritiska recensioner på grund av otydliga prenumerationsavtal som blir väldigt dyrt. Den norska tillverkaren använder flera påståenden på sin hemsida om Flex Repair som skulle ha svårt att klara en granskning av svenska myndigheter. Flera studier som de hänvisar till är gjorda på råttor och inte på människor. Studierna är också gjorda på de enskilda ingredienserna, inte på själva produkten. Så det går inte att säga att det kommer fungera. Jag är skeptisk till produkten men det bästa du kan göra är att prova själv.

Eftersom du tar Waran för att skydda mot blodproppar bör du berätta för din läkare innan du börjar med Flex Repair.

Foto: Anna Auza

________________________

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.