Vad kan jag göra åt min migrän?

0
173
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag får migrän kanske två-tre gånger per månad. Det är inga långa anfall men om jag går och lägger mig och tar en värktablett så brukar det gå över på några timmar. Jag vet egentligen inte om jag behandlar rätt, eller om det finns något förebyggande jag kan ta? Kanske något naturmedel?

Gisela

SVAR

Spontant låter det som att du gör rätt, om det inte är oftare eller mer allvarligt än vad du beskriver.

Receptfria mediciner som naproxen och acetylsalicylsyra kan fungera bra som smärtstillande vid lättare migränattacker, om de tas så fort du känner av anfallet. Paracetamol, som är en annan sorts läkemedel, fungerar inte lika bra vid just migrän.

Det finns också ett naturmedel, Glitinum, som är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt för att förebygga migränhuvudvärk.

Vid mer akuta migränanfall rekommenderas istället triptaner. Det finns receptfria läkemedel på apoteken som innehåller sumatriptan och zolmitriptan; både som tablett och nässprej. Triptaner tas vanligen när man inte får lindring av receptfria mediciner. Personer med hjärtkärlsjukdomar bör fråga sin läkare innan de börjar använda triptaner.

Om man har ofta återkommande besvär som påverkar skola eller arbete kan läkare skriva ut förebyggande läkemedelsbehandling i form av betablockerare eller ett specifikt antidepressivt läkemedel.

För att förebygga migrän kan det vara bra att fundera över sina levnadsvanor, framför allt att undvika stress. För en del kan det hjälpa att undvika vissa livsmedel. Ett regelbundet liv med regelbundna måltider, lagom av aktiviteter och frisk luft kan också hjälpa till att förebygga migrän. Det är också viktigt att du får tillräckligt med sömn eftersom sömnbrist och trötthet kan utlösa migrän. P-piller kan också vara en bidragande orsak till migrän.

________________________

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.