VAD HJÄLPER EGENTLIGEN BÄST MOT HALSONT?

0
121
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag har fått ont i halsen på grund av influensa. Har tidigare använt förkylningste men nu hjälper det inte längre. Vad kan jag prova istället? /Beerra

SVAR

ATT DET GÖR ont i halsen kan bero på flera saker. Om det är influensa eller förkylning ska du börja med att vila, dricka mycket, ligga med huvudet högt, ta receptfria smärtstillande och febernedsättande medel. Du kan också använda avsvällande nässprej. Varmt te med honung är också bra och brukar göra att det känns bättre i halsen.

DU KAN OCKSÅ prova Echinaforce, som innehåller extrakt av Röd solhatt och används för lindring av symptom vid förkylning. Det är endast för korttidsbehandling och ska användas i högst tio dagar per behandlingstillfälle. Andra preparat är till exempel Zyx, Bafucin, Strefen som alla fungerar smärtlindrande och bedövande vid halsont. Du får prova dig fram vad som fungerar bäst.

OM DITT HALSONT inte blir bättre på en vecka bör du söka vård.