Vad är det för skillnad på nässprayer med kortison?

0
50
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag har pollenallergi under våren och sommaren. Det blir aldrig jättejobbigt, mest lite kli och lite nysningar ibland. På apoteken finns flera olika sorters nässprayer med kortison. Men är det egentligen någon direkt skillnad mellan dessa? /Atjoooo

SVAR

ALLA NÄSSPREJER MED KORTISON är inflammationsdämpande. Skillnaden mellan dem är att de innehåller olika (men liknande) verksamma substanser som är lite olika, även om de kan användas för att behandla samma åkomma. Eftersom själva substanserna är lite olika kan effekten skilja mellan två personer som använder läkemedlet, likaså kan eventuella biverkningar skilja. Därför kan det ena eller det andra passa just dig bättre.

OM DU TYCKER ATT NÄSSPRAY inte räcker kan du komplettera med antihistamin i tablettform. Prata med personalen på apoteket som kan hjälpa dig att hitta rätt kombination. Börja ta dina mediciner i god tid, helst innan symptomen bryter ut.

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor med sin familj i Mariefred. På Fråga Apotekaren http://www.fragaapotekaren.se kan du ställa dina egna frågor till honom.