VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ ECHINAFORCE OCH ECHINAGUARD?

0
457
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag undrar vad som är mest effektivt av Echinaforce och Echinaguard? Enligt innehållsförteckningarna är mängden råvara större i Echinaguard. Men både tabletter och framför allt orala droppar av Echinaforce har en tydligare och skarpare doft och smak och känns därför mer aktivt. /Henrik

SVAR

BÅDA PRODUKTERNA ÄR växtbaserade läkemedel och innehåller röd solhatt. De används båda som korttidsbehandling för att lindra symtom vid förkylning.

ECHINAGARD TAS FRAM genom att örten pressas, och saften tas till vara (så kallad pressaft), medan Echinaforce tas fram genom att extrahera örten i etanol (så kallat extrakt).

DET FINNS INTE heller några jämförande studier mellan produkterna, så det går inte att säga vilken som är mest effektiv.

ATT DEN ENA har starkare doft motsvarar inte effekten på något sätt. Du får helt enkelt prova dig fram och se om du upplever någon skillnad mellan Echinaforce och Echinaguard.

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor med sin familj i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa dina egna frågor till honom.
Nominerad till Årets Apoteksprofil 2020