Kan jag ta röd solhatt samtidigt med enalapril?

0
102
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag har ganska mycket förkylningar och undrar om jag kan ta röd solhatt för att behandla och minska risken för förkylningar. Jag tar enalapril 20 mg per dag för högt blodtryck. Är i övrigt frisk. /John

SVAR

JA DÅ, DET kan du normalt göra. Extrakt från röd solhatt används som verksam ingrediens i många naturläkemedel för att förebygga och lindra förkylning.

DET FINNS INGA studier gjorda som har undersökt kombinationer mellan röd solhatt och andra läkemedel, och det fi nns inga krockar rapporterade enligt Fass-texten.
DU SKA NOG inte förvänta dig några fantastiska effekter av det vid förkylning, men Läkemedelsverket bedömer att det finns en positiv effekt med preparatet som är visad (”Dokumentationen något osäker, men troligen positiv effekt”). Röd solhatt (Echinacea purpurea) fi nns i flera produkter på apotek och i hälsokosthandeln. Det ska inte användas i längre perioder än tio dagar per behandlingstillfälle.