Kan jag ta kortison och Rosenrot samtidigt?

0
77
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag behandlas med kortisontabletter för höga inflammationsvärden; har diagnostiserad ankyloserande spondylit. Men min ägglossning är väldigt oregelbunden och jag önskar bli gravid. Vill därför testa testa rosenrot. Jag läste att det minskar kortisonproduktionen. Kan rosenrot och prednisolon slå ut varandra? /En reumatiker

SVAR

DET SKA SANNOLIKT GÅ BRA att ta kortison och Rosenrot samtidigt. Det finns dock inga studier som har undersökt kombinationen kortison och Rosenrot. Kroppen har ingen egen kortisonproduktion, det är nog stresshormonet kortisol som du menar.

DET STÄMMER att rosenrot och andra adaptogener kan påverka produktionen av kortisol i kroppen, vilket kan göra att du känner dig mindre stressad. Om du har en konstaterad och diagnostiserad ankyloserande spondylit, och försöker bli gravid, är det nog bara bra att försöka hantera stressen.

OM DU VÄLJER att prova rosenrot bör du berätta det för din läkare.

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor med sin familj i Mariefred. På Fråga Apotekaren http://www.fragaapotekaren.se kan du ställa dina egna frågor till honom.