Kan jag ta Ipren med min blodförtunnande medicin?

0
324
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag hade en hjärtinfarkt för två år sedan. Då fick jag tre ”stentar” (nät) insatta för att vidga kranskärlen. Sedan dess tar jag bland annat Trombyl och Brilique. Har nu värk i en höft efter en sträckning, sannolikt en inflammation. Behöver lindra den och fick tips att ta Ipren. Är det ok? /KOJ

SVAR

DET KAN VARA OK att ta Ipren. Men du tar redan Trombyl och Brilique, som är vanligt efter en hjärtinfarkt. Dessa gör ”blodet tunnare”, så att det inte koagulerar och orsakar blodproppar lika lätt. Ipren har också en blodförtunnande effekt och jag funderar om det kan bli för mycket blodförtunnande, så att du istället löper ökad risk för blödningar. Jag skulle istället föreslå något som innehåller paracetamol. Det påverkar inte blodets blödningstid som Ipren gör. Å andra sidan påverkar inte paracetamol inflammationen.

OM DU TYCKER ATT IPREN ger bättre smärtlindring tycker jag att du ska prata med läkaren innan du fortsätter med den.

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor med sin familj i Mariefred. På Fråga Apotekaren http://www.fragaapotekaren.se kan du ställa dina egna frågor till honom.