Kan jag blanda Voltaren och Ipren vid knäsmärta?

0
18763
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag har inga direkta sjukdomar eller så, men får ibland ont i knäna efter att ha spelat fotboll. För bästa effekt brukar jag blanda Voltaren och Ipren men undrar nu om det egentligen är så bra att göra det. Fungerar det eller ska jag ta något annat istället?

CB

SVAR

Ja då, det ska normalt gå bra att ta dem båda samtidigt. Det finns inga kända interaktioner, alltså att Voltaren och Ipren skulle påverka eller krocka med varandra.

Antar att du har Voltaren-tabletter hemma som du köpt tidigare. Sedan den 1 juni 2020 är diklofenak, som är den aktiva substansen i Voltaren, i form av tabletter och kapslar receptbelagt, på grund av ökad risk för allvarliga hjärtkärl-händelser.

Diklofenak som smörjs på huden, till exempel Voltaren Gel, är dock fortfarande tillgängligt receptfritt. Och det är nästan ännu bättre. Då skulle jag ta Ipren tabletter och kombinera det med Voltaren gel. Då kan du ta maxdos Ipren, 3 tabletter á 400 mg per dag, samtidigt som du smörjer Voltaren gel lokalt på knät.

Om det inte hjälper kan du istället kombinera paracetamol (som finns i Alvedon och Panodil) med ibuprofen (som finns i bland annat Ipren). Då får du två olika substanser som behandlar smärtan på två olika sätt och kompletterar varandra. Då kanske du inte behöver ta maxdos av dem båda två. Om du väljer detta alternativet kan du dessutom alltid smörja lokalt med till exempel Voltaren Gel, om det behövs, eftersom det läkemedlet bara behandlar lokalt och inte går vidare ut i kroppen.

Läs alltid bipacksedeln och ta inte mer än maxdoseringen som står där.

Normalt går sådan fotbollssmärta över på några dagar. Om den inte skulle göra det, och du är svullen, bör du söka till vårdcentralen för en mer noggrann undersökning. En fysioterapeut kan också hjälpa dig med övningar för att stärka upp musklerna i och runt knäna.

Foto: Angelo Esslinger

________________________

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.