Hur kan jag trappa ner omeprazol på bästa sätt?

0
528
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Har ätit omeprazol 20 mg en längre tid – fl era månader – och känner att jag vill sluta. Har försökt en gång tidigare med lyckades ej. Så fort jag inte tog tabletten sved det i magen och smärtan kom tillbaka. Hur slutar jag på bästa sätt? /Anna

SVAR

DET BÄSTA DU kan göra är att sakta trappa ner omeprazol över tid, inte att sluta tvärt. Börja med att sänka dosen till 10 mg per dag. Om du bara har 20 mg-tabletter hemma kan du dela dessa. Du ska ta 10 mg per dag i fyra veckor.

SEN FORTSÄTTER DU med 10 mg, men tar det varannan dag istället, i fyra veckor. Efter det tar du 10 mg var fjärde dag, också det i fyra veckor. Sen avslutar du behandlingen/nedtrappningen. Om du trots allt skulle få besvär kan du ta antacida, t ex Novaluzid, vid behov.

ETT ANNAT ALTERNATIV, eftersom de fl esta omeprazol kommer som kapslar, är att följa schemat ovan men att köpa till kapslar som är på 10 mg eftersom kapslar inte ska delas.