HAR CHAGA NÅGON EFFEKT VID EPILEPSI?

0
147
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Jag läste i något forum på nätet att svampen chaga, sprängticka, skulle fungera vid epilepsi. En tjej hade testat och hade inte haft några anfall sedan hon började med chaga. Vet du något om detta?
Hanna

SVAR

NEJ, JAG KÄNNER inte alls till att chaga skulle ha någon sådan effekt. Jag har också sökt i världens största databas för vetenskapliga medicinska studier, PubMed, och där finns inga sådana studier eller forskning publicerade.

ETT EPILEPTISKT ANFALL kan vara ett livshotande tillstånd som måste undersökas, diagnosticeras och behandlas under ledning av en specialistutbildad läkare. Epilepsi är inget som man själv ska behandla, speciellt inte med obeprövade och icke studerade behandlingsalternativ. ATT DEN HÄR tjejen inte haft några anfall sedan hon började med chaga kan ju bero på slumpen. Eller på att hon även tar mediciner som hennes läkare har skrivit ut.

http://www.fragaapotekaren.se