Finns det något receptfritt mot höga blodfetter?

0
591
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.
Grafik Pixabay

FRÅGA

Jag har ett lätt förhöjt kolesterolvärde i blodet. Har tidigare använt simvastatin 5 mg som sänkte kolesterolhalten för mig från 6 till 4. I förebyggande syfte, finns det några receptfria läkemedel som sänker kolesterolhalten? Eller något kosttillskott med motsvarande effekt?

Filippa

SVAR

Nej, det finns inga receptfria läkemedel som sänker kolesterolet i blodet. Anledningen till det är att högt kolesterol, och de konsekvenser som det kan leda till (bland annat hjärtinfarkt och stroke) är allvarliga sjukdomar som ska behandlas av läkare.

Det finns ett kosttillskott, Redasin, som kan hjälpa till att sänka kolesterol något. Men det finns inga studier som visar att det sänker risken för allvarliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt. De receptbelagda medicinerna vid högt kolesterol har visat att de sänker risken för dessa allvarliga komplikationer.

Därför tycker jag att du ska prata med din läkare om detta. Eftersom du tidigare har tagit simvastatin, som är ett receptbelagt läkemedel just för högt kolesterol, har en läkare bedömt att du behöver det. Det finns flera olika läkemedel att välja mellan, som är säkra och välstuderade.

Som ett komplement kan du också se över hela din livsstil och faktorer som kost, motion, rökning och alkohol. Även om våra gener styr väldigt mycket i kroppen går det att påverka kroppen och hur den mår genom förändringar av vår livsstil. Att sluta röka är alltid bra och aldrig för sent. Att dra ner på sitt alkoholintag om man dricker för mycket är också positivt. En sund kost med mycket fisk, grönsaker och frukt påverkar hälsan positivt. Dessa förändringar kommer också sannolikt påverka dina blodfetter till det positiva. Kanske kan du minska behovet, eller kunna sänka dosen, av blodfettsänkande läkemedel.