Är det skadligt för levern att kombinera alkohol och läkemedel?

0
1289
Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.

FRÅGA

Man hör ofta att alkohol och paracetamol är skadligt för levern. Men om man tar många läkemedel och även dricker måttliga mängder alkohol eller tar mycket paracetamol, kan inte det också vara skadligt för levern?

Anna

SVAR

Det beror på hur mycket du dricker och vilka läkemedel du tar. Generellt sett – ju fler läkemedel och ju mer alkohol desto sämre är det för levern.

I levern finns en massa olika enzym. Det är proteiner som hjälper till att påskynda kemiska processer i kroppen, till exempel nedbrytning (metabolism) av läkemedel i levern. De allra flesta läkemedel metaboliseras i levern.

I just fallet alkohol och paracetamol bryts de ned av exakt samma enzym. När det då finns både alkohol och paracetamol i kroppen blir det köbildning till enzymet. Den kemiska strukturen på alkohol och paracetamol gör att alkohol bryts ner först och paracetamol efter det. Då kommer det under en längre tid att finnas höga doser av paracetamol i levern som inte bryts ner. Höga doser under en längre tid är skadligt för levern då det blidas giftiga metaboliter (nedbrytningsprodukter). Skada uppstår efter någon/några dagar och går inte att reparera. Obehandlad leder den till döden. Denna reaktion kan också ske vid intag av extra höga doser paracetamol, mer än tio gram per dygn.

Sen ska man skilja på tillfälligt alkoholintag (”akut fylla”) då paracetamol i normal dos inte är farligt för levern, och alkoholism, då levern blivit väldigt upp-speedad och jättebra på att metabolisera paracetamol vilket kan ge leverskador.

För att vara på den säkra sidan ska du alltid läsa bipacksedeln och att inte dricka mycket alkohol om du tar läkemedel. Däremot går det oftast bra att ta ett glas vin eller öl till maten, trots att du behandlar med läkemedel.

Foto: Scott Warman

________________________

Fredrik Hed är apotekare, medicinjournalist och bor i Mariefred. På Fråga Apotekaren www.fragaapotekaren.se kan du ställa egna frågor till honom.