Fullsatt på premiären av Doktor Glas

0
334
Fullsatt i publiken på premiären i Stallarholmen.

I fredags var det dags för premiären av föreställningen ”Doktor Glas” på Mötesplatsen i Stallarholmen. Föreställningen, som är en monolog framförd av Tommy Hjernerth, spelades både på fredagen och lördagen —och blev en succé. Mängder av människor var på plats, och på premiären var biljetterna helt slutsålda.

Mötesplatsen i Stallarholmen var på fredagen utsmyckad från topp till tå. Publiken möttes av tunga sammetsgardiner, vackra gamla fåtöljer och klassisk pianomusik redan vid entrén, för att komma i rätt stämning. Föreställningen, som regisseras av Kersti Olin, bygger på ett manus från den klassiska romanen om Doktor Glas, och utspelar sig på tidigt 1900-tal. Föreställningen spelas i den klassiska stil den är skriven i, och detta är någonting som Kersti har varit säker på att göra sedan starten av projektet.
— Det är ett så bra manus med ett vackert språk, så jag ville låta föreställningen gå i det temat. Allt från höga hattar till frack och andra detaljer från tidigt 1900-tal.

Kersti berättar att hon tycker om att jobba med rollgestaltning, och framförallt med amatörskådespelare som vågar testa sina gränser. Att valet föll på just Doktor Glas har en naturlig anledning.
— Jag har en kärlek till klassiska romaner, det finns så många bra. Doktor Glas har jag länge varit sugen på att sätta upp. Manuset är otroligt vackert och det finns många olika känslor att jobba med; ensamhet, hämnd, svartsjuka och ångest. Tommy är perfekt i rollen och det har varit roligt att jobba ihop. Jag har fått följa hans resa och sett hur han har utmanat sig själv.

Tommy, som är ensam skådespelare i föreställningen, gjorde sin debut i Kerstis uppsättning av ”Vem är rädd för Virginia Wolf”, och har sedan dess blivit allt mer intresserad av skådespeleri. Men att framföra en monolog, helt ensam på scen, var nytt för honom.
– Det är så kul, och lite läskigt. Det har varit intensivt att repetera, men Kersti är fantastisk som regissör. Hon får mig alltid att känna mig trygg, och hon tar fram det bästa ur mig, och får mig att våga. Det svåra har varit att komma ihåg alla scenerier och ändringar genom arbetets gång, men manuset kunde jag som tur var redan innan vi satte igång. Det är kul att vara igång nu, att få visa upp vad vi jobbat med i flera månader, säger Tommy.

För den som missade föreställningen på premiärhelgen i Stallarholmen finns det fortfarande chans att gå, då ”Doktor Glas” kommer att fortsätta spelas i Strängnäs, Södertälje och Stockholm framöver i vår.