Förgänglighet och pånyttfödelse — Åkervinda släpper nytt album

0
704
Om några veckor drar Åkervinda på en mindre skivsläppsturné i Göteborg, Köpenhamn och Malmö. Kanske får Mariefredsborna chans att lyssna till kvartetten i sommar. Foto: Annika Marmén

Fyra röster — Iris, Lise, Linda and Agnes — bildar vokalgruppen Åkervinda. Stolt tolkar de, på ett eget och modernt sätt, de traditionella skandinaviska tonerna. Nu släpper gruppen med medlemmar från både Mariefred och Strängnäs sitt andra album. 

En åkervinda är en vildblomma med rötter som sprider sig i marken, svår att få bort då den rotar sig. På samma sätt fastnar de livfulla och rena tonerna från fyra klara röster, som tillsammans axlar de nedärvda skandinaviska melodierna och gör dem till sina egna. MT/Måsen har pratat med Agnes Åhlund, som tillsammans med Lise Kroner, Iris Bergcrantz — och Linda Bergström från Strängnäs — bildar skivaktuella kvartetten Åkervinda.

Agnes växte upp i Mariefred med sina föräldrar och storasyster Siri. Kattungar, stallbesök och fotboll fyllde vardagen under de yngre åren.
— Min barndom var med andra ord minst sagt idyllisk. Pappa var fotbollstränare och jag spelade i IFK Mariefreds fotbollslag tills jag började på Rytmus musikergymnasium i Stockholm och slutade hänga i Mariefred.

Efter gymnasiet fortsatte musikstudierna på Ingesunds Folkhögskola, men det var först när hon landade på Skurups Folkhögskola som hon började sjunga folkmusik.
— Jag har alltid haft folkmusiken med mig eftersom min farbror spelar nyckelharpa och alltid lurade på oss sitt folkbands nya skiva i tid och otid, vilket jag är otroligt tacksam för då deras musik lagt grunden för en del av den repertoar vi använder oss av i Åkervinda, förklarar Agnes. På skolan märkte vi att vi var några stycken som hade en folkmusiklängtan. Vi bestämde oss för att starta ett vokalband som senare skulle bli Åkervinda.

Första albumet ”Kära mor” spelades in just på Skurups folkhögskola. Den dåvarande bandmedlemmen Hanna Grahm hoppade av, Linda från Strängnäs hoppade på och sedan dess har Åkervinda turnerat i bland annat USA, Sverige, Danmark och England.
— Vi sjunger skandinaviska folkvisor och våra arrangemang är influerade av jazz och till viss del bulgarisk körsång, berättar hon.

Nyligen spelade Åkervinda in sitt andra album ”Förgänglighet”, som släpps den 16 mars.
— Den har ett lite mörkare tema än vår första skiva, där många låtar handlade om relation mellan mor och dotter. Nu handlar mycket om livets förgänglighet och pånyttfödelse. Vi tror att det kan bero på att vi alla närmar oss 30, skrattar hon. Skivan är helt och hållet vokal och innehåller många fina bitar som vi hoppas folk ska gilla.

Idag bor Agnes i Göteborg, men är sugen på att komma till Mariefred och spela snart.
— Vi har faktiskt varit på väg några gånger, men det har inte riktigt klaffat. Jag ska försöka mig på det igen till den här sommaren.