Filmvisning med regissören själv i Bygdegården

0
401
Regissören själv fanns på plats när Bygdegårdsföreningen visade film.
Biovisningarna i Överenhörnas bygdegård fortsätter i oförminskad fart. I tisdags visades filmen ”Armbryterskan från Ensamheten” och som grädde på moset fanns en av filmens regissörer, Lisa Munthe, på plats för att berätta om inspelningen av filmen.
Till vardags arbetar Lisa Munthe på Stockholms universitet där hon jobbar tillsammans med Enhörnabon Pelle Zetterberg som också är engagerad i filmvisningarna på Bygdegården. Till filmvisningen i tisdags hade han lyckats locka med sig Lisa.
— Jag tycker det är kul att kunna komma ut och berätta om filmen, berättar Lisa.
Lisa förklarade hur hon träffade armbryterskan Heidi Andersson och vad som gjorde att hon ville göra ett porträtt av Heidi och hennes närmaste.
— Jag och filmens andre regissör, Helen Ahlsson, träffade henne av en slump på ett dansgolv i Storuman, berättar Lisa. Vi blev tagna av hennes energi och hur klok hon var trots att hon då bara var arton år.
Filmen, som tog tre år att göra, har vunnit en mängd priser runt om i världen. Det kanske mest udda priset fick filmen i Pyongyang i Nordkorea av självaste Kim Jong-Un.
— Vi visste inte ens att Svenska Filminstitutet hade skickat filmen dit, förklarar Lisa. Vi kände en tolk som åkte dit för att hämta priset åt oss. Annars hade det ju varit intressant att själva åka dit och se hur det är i det landet.