Fredrik Heyman brukar springa en halvmara i veckan och vill fortsätta med det så länge det går och är roligt.

Från att ha fått tips av kollegan om tåskor, började Enhörnabon Fredrik Heyman läsa mer om att springa barfota. Det ledde till att han slutligen konstruerade egna barfotaskor av flipflops med paracordsnöre och springer idag marathon med dem. Lite kul att snickra ihop några dojor för 40 kronor och springa en mara med dem, säger Fredrik.

För ungefär nio år sedan började Fredrik Heymans intresse för barfotalöpning. Han läste på om att springa barfota och köpte boken “Born to run”, en populär bok bland löpare. Strax därefter köpte han sig ett par tåskor, “fivefingers”, och gjorde också egna barfotaskor.  Efter att ha sprungit i dessa blev han av med sitt knäproblem, och det blev roligare att springa.

— I början fick jag tokigt ont i vaderna då man springer på ett annat sätt eftersom det inte är någon dämpning som det är i skor. Det tog ungefär sex månader att bli bekväm med det. Men det är mycket roligare att springa såhär. Benen är helt annorlunda nu, till det bättre men samtidigt är jag stelare. Jag försöker få rörligheten från yoga, säger Fredrik.

Inspirationen till de hemmagjorda flipflopsen fick han från indianstammen tarahumara där de gjorde liknande skor. Då barfotaskor var dyra att köpa online tänkte Fredrik att han lika väl kunde göra egna och köpte ett par flipflops och paracordsnöre för 40 kronor. Första paret sprang han 200 mil i innan de gick sönder. Idag är det hans fjärde uppsättning och han använder bara sina barfotaskor, men på vintern, när det är under femton minusgrader, springer han i sina varmare fivefingers.

När Fredrik springer ligger han sällan under milen. Det brukar vara en halvmara i veckan. Det har han nu gjort i hittills 191 veckor och vill fortsätta med det så länge det går och så länge han tycker det är roligt.

— Det kräver lite planering men det brukar fungera bra. Jag försöker anpassa tiden för att få så mycket tid med familjen som möjligt så då brukar jag springa på morgnar, säger han. Då han lätt blir trött av ljud springer han också för att “rensa hjärnan” och för att det är meditativt.

Fredriks mål är ett ultralopp och ett maratonlopp om året. Senaste åren har han legat runt 300 mil per år och vill fortsätta ligga runt den distansen. I sju år har han också deltagit i ultramarathonloppet “Jättelångt” som startar i Grisslehamn och slutar i Norrtälje.

— Största målet är att springa livet ut.