Tuva, 6 år, testade minigolfen på Barnens Dag medan lillasyster Lovis, 3 år, väntade på sin tur.

Strålande solsken över Enhörna lockade många barnfamiljer att besöka Barnens Dag vid Norrlöts handelsträdgård. För tredje året arrangerade Enhörna Frikyrkoförsamling evenemanget och redan efter två timmar hade man slagit förra årets publikrekord på 400 besökare.

Frikyrkoförsamlingen har under flera år försökt hitta kanaler till barnen och deras familjer i Enhörna med omnejd. Sedan tre år tillbaka arrangeras därför Barnens Dag vid Norrlöts handelsträdgård. För varje år har evenemanget vuxit — och besökarna blivit fler.

— Jag vet att vi konkurrerar med ett liknande evenemang inne i Södertälje idag, berättar Göran Rosell från församlingen som för dagen ansvarade för att visa den inlånade brandbilen. Trots det är det många besökare. Det är nog många barnfamiljer som vill komma ut på landsbygden när det är så fint väder.

Utöver minigolf, ansiktsmålning, porslinskross och mycket mer kunde arrangörerna i år även bjuda på en brandbil och ”cykelansiktet”.

— Cykelansiktet är en kampanj som biståndsorganisationen Diakonia står bakom som handlar om att lyfta orimliga argument som har begränsat tjejer i alla år, berättar Evelina Rosell från Diakonia. När cykeln kom till Sverige i början av 1900-talet så sas det att kvinnor kunde få kroniskt cykelansikte av att cykla. Så här uppmärksammar vi att det fortfarande finns stigma mot kvinnor som cyklar i Bangladesh.

För att samla in pengar till kampanjen kunde besökarna på Barnens Dag köpa ett snurr på ett hjul med bilder på diverse fordon och sedan använda det fordonet i en kort slalombana markerad med koner.

— När man har åkt genom banan markerar vi det på en tavla och tanken är att det ska motsvara avståndet till Bangladesh, förklarar Evelina. För varje varv vi lyckas sälja matchar även Frikyrkoförsamlingen med fem kronor som går till cykellektioner i Bangladesh.