Peter och Johan har sprungit alla etapper på Sörmlandsleden

0
69
Peter och Johan.

Vintern 2015, när löparkompisarna Peter och Johan tränade inför kommande års Fjällmaraton, föreslog Peter att de skulle börja löpträna genom att springa Sörmlandsleden. De bestämde sig för att springa hela leden, etapp för etapp. Det tog knappt fyra år och tillsammans har de upplevt både härlig löpning, långa samtal om livet och inte minst fått många fantastiska naturupplevelser.

Peter Ness bor i Enhörna och är en erfaren löpare som länge sprungit för Enhörna IF. I mars 2016 började han tillsammans med löparkompisen Johan Lindersson att springa de första etapperna på Sörmlandsleden. Sedan dess har de betat av alla etapper – mer eller mindre i kronologisk ordning – och de blev klara i början av januari 2020. Det tog nästan fyra år att fullfölja och de ångrar inte att de genomförde det.

Det har varit jättehärligt – ett otroligt fint, varierat landskap och så många platser vi upptäckt utmed leden, berättar Peter. Många sträckor passerar genom naturreservat och Sörmlands högsta punkt var en av alla de platser vi fick uppleva. Det finns så många historier och ofta finns det skyltar som berättar om platserna man passerar.

Eftersom de bägge är rutinerade löpare har det såklart blivit många långpass – det längsta var på drygt 4 mil, medan snittet legat på omkring 2,5 mil per gång. Det har inte varit någon tävling mot klockan, men i genomsnitt springer de milen på 1:15-1:30 timmar.

Många höjdpunkter bland upplevelserna

En av de finaste sträckorna tycker Peter var då de en solig, snöfri decemberdag sprang med en fantastisk vidsträckt utsikt över Bråviken. En annan favorit på lite närmare håll är Marvikarna. De har ofta tagit sig tid att stanna och upptäcka platser de läst på om innan. På Sörmlandsledens hemsida finns beskrivning av de olika etapperna och som medlem får man tillgång till alla kartor och information.

Leden dras ju ofta förbi utsiktsplatser och genom naturreservat, så det finns många vackra platser att upptäcka utmed vägen, säger Peter. Bland annat har vi sprungit förbi våtmarker och mossar där det vuxit hjortron, något vi inte ens visste växte här. Vi har sett spännande gamla skeppssättningar och i vintras hittade vi spår efter lodjur som vi rapporterade in till Länsstyrelsen i tron om att det kanske var varg.

Det som har varit bökigast är logistiken, enligt Peter. De har kört i två bilar och ställt en vid målet för dagens tur. Därefter har de kört gemensamt till starten, för att sedan hämta upp den bilen när de varit klara. Att sedan köra hem efter en hel dags löpning har inte heller hört till höjdpunkterna, konstaterar Peter.

Då är man rätt mör, särskilt om det varit varma dagar och långa pass. Just bilresorna till och från löpningen har nog varit det tråkigaste, konstaterar Peter.

Sprungit året runt i alla väder

De har sprungit året runt och därmed fått uppleva alla årstider. Har de bestämt sig för att springa har de gjort det – varken väder eller vind har hindrat dem.

Vi springer ofta och snackar, det har varit väldigt trevligt. Särskilt de första timmarna innan man blir alltför trött springer vi och snackar om ditt och datt – om livet helt enkelt, säger Peter.

Han skickar också med en liten uppmaning om att hålla rent och fint på leden:

Vi hittar ju tyvärr en del skräp ibland som vi brukar stoppa ner i ryggan, men man undrar ju hur svårt det kan vara att ta med sig skräpet hem. Om man orkar bära ut det borde man ju orka ta med det tillbaks också, konstaterar Peter.

Jag frågar om det skulle tänka sig att göra det och igen och svaret är glasklart utan tvekan. De har till och med pratat om att springa hela leden igen, men denna gång åt ”fel” håll! Dessutom skulle de vilja springa etapper som man slipper ta bilen till, och i stället kan åka kommunalt till och från. Det funkar på flera av sträckorna kring till exempel Gnesta och Nynäshamn. De har heller ännu inte övernattat någon gång. Jag gissar att det kommer att bli ett antal ytterligare mil på Sörmlandsleden för Peter och Johan även framöver!

Tre tips till dig som blir inspirerad att också ge dig ut på Sörmlandsleden:

 1. Gå med i föreningen Sörmlandsleden
  Det kostar knappt någonting och då får du tillgång till alla kartor och det finns en massa information om varje sträcka.
 2. Det finns jättemånga roliga sträckor att upptäcka, säger Peter, och ofta har vi läst på innan om vad det finns att upptäcka utmed etapperna och även skrivit ut kartorna.
 3. Skaffa en bra löparryggsäck
  Det kostar någon tusenlapp men med den kan man få med sig det man behöver, kan fylla med vatten så att det går att dricka medan man springer eller går, har många fack för bananer och annat man behöver ha med sig som energi. Peter springer med terrängskor men man klarar sig ofta bra med vanliga löparskor.
 4. Är det riktigt ”brötigt” så får man gå, helt enkelt, konstaterar Peter. Man vänjer sig, och ingen av oss har skadat sig allvarligt.
 5. Spring med sällskap
  Visst går det bra att springa själv, men ifall man skulle trampa snett eller något skulle hända är det bra att vara två.

Om Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är en ca 100 mil lång natur- och kulturvandringsled i Sörmland.

Ledens cirka 100 etapper erbjuder olika svårighetsgrader, alltifrån krävande vandring till lättsam söndagspromenad. Det finns skärmskydd att sova i och anlagda rastplatser för matpaus och vila.

Längs leden finns även rundslingor i olika längder, från någon timmes vandring till en dagstur. Ett exempel är rundslingorna som utgår från Skottvångs gruva där man kan välja mellan den 4,5 km långa Fornborgsrundan (Millsjön runt, del av etapp 15:2 och 15) eller Stenhuggarmon (etapp 15:2 och del av etapp 15) på ca 9,5 km.

Mer information finns på www.sormlandsleden.se.