Isabell och Susanne ger nytt liv åt sådant som andra slänger, förbrukar och tycker är skräp

0
755
Tillfällig butik i garaget. Efter framgångsrik julmarknad satsar de nu på fl er evenemang till våren. Isabell och Susanne har sitt gemensamma instagramkonto @en_horna_redesign. Foto: Privat

Det gemensamma intresset för återbruk, trender och ”pyssel” gav vännerna Isabell Henriksson och Susanne Eveland idén att skapa en lokal verksamhet där äldre saker får ny form med hjälp av kreativitet. Efter ”pop-up”-marknad och fin respons vill de nu satsa på något mer beständigt.

Isabell Henriksson är utbildad florist, arbetar mycket administrativt och har bott i 17 år i Enhörna. Susanne Eveland är konditor, och det gemensamma intresset för skapande gav vännerna tidigt i höstas idén att skapa en plats för ett koncept där gammalt blir nytt med en hållbar tanke.
— Vi är båda kreativa personer, och tycker mycket om att inreda, gå på loppisar och skapa, pyssla, berättar Isabell. Vi kände båda två att vi ville göra något mer av det gemensamma intresset.

Tidigt i höstas började de arbeta för att skapa något tillsammans — något som blev en coronasäkrad utomhusjulmarknad hemma i Enhörna med inredningsdetaljer i fokus.
— Vi satte ett datum och gav oss ut i skogen, plockade kottar, samlade konservburkar, rensade garderober och annat för material, förklarar Isabell. Så började vi. Det utvecklades och vi adderade en ”foodcourt” med hemmagjord chutney och annat vi tog tillvara från våra egna trädgårdar. 

Susanne ser hur mycket som slängs bara i hennes bransch, och förtydligar att hållbarhet och återbruk är en grund i det teamet skapar.
— Vi vill följa trender utan att det ska behöva kosta en förmögenhet, ge nytt liv åt sådant som känns daterat. Man kan säga att vi ger nytt liv sådant som andra slänger, förbrukar och tycker är skräp. Och responsen vi fick vid marknaden var väldigt positiv.

De kallar sin verksamhet ”En hörna” — en ordlek med hemorten. Idag är det en hobbyverksamhet, men tankar finns att utveckla — nu siktar de på någon form av vårmarknad och kanske också en lokal där de kan etablera något mer permanent än bara en pop-upbutik.
— Det känns väldigt positivt, säger Isabell. Kanske köper vi loss något litet torp och har öppet ibland med både butik och kafé. Det vore kul att skapa ett utflyktsmål, någon plats att besöka på samma sätt som Mångfaldens hus, Turinge Ost & vIn och alla fina ställen i Mariefred. Exakt vilken riktning det tar får vi se.

Pyssel, bakning och att se över hus och hem är på modet. Och Susanne och Isabell hoppas att trenden håller i sig.
— Det är så roligt att möta människor som gillar olika saker, och att en pryl kan gå från ägare till ägare och uppskattas lika mycket, fast med nytt liv. Vi tycker om att inspirera, och hoppas kunna göra det i framtiden också.