Gammeldags julmarknad på Årby Loge

0
494

I söndags var det återigen dags för gammaldags julmarknad på Årby Loge. Denna gång var det ett gemensamt arrangemang mellan Teaterföreningen och Överenhörna Bygdegårdsförening.

Ett snöslaskigt väglag med en termometer som visade precis noll grader hindrade inte Enhörnaborna att besöka den traditionella julmarknaden på Årby Loge. Här var valet stort av lokalt producerade hantverk som slöjdarbeten, smycken, konst, julpynt, bröd, viltkött och godis. Blev man dessutom hungrig av att gå runt bland alla utställarna så var serveringen öppen för att döva hungern.


Marknaden hölls som vanligt inomhus i den gamla ladan där Enhörna teaterförening tidigare rumsterat. På förra årets marknad tvingades flera av utställarna stå på frigolitskivor för att behålla värmen. Något man slapp i år.
– Det är första året jag står här, säger Anette Söderqvist från Rabarbercard, men någon frigolit behöver jag inte eftersom jag har ordentliga stövlar.

Förstagångsutställare kan man inte kalla Inga Andersson som tror att hon ställt ut på julmarknaden i minst 15 år. Inga sålde bland annat trasmattor och grytlappar som hon själv har vävt och stickat.
– Det går ganska bra tycker jag. Det är rätt många som köper och känslan är att det är fler besökare i år jämfört med förra året men det kanske beror på att det inte är lika kallt den här gången.

Hobbysnickaren Bengt Nygren är inte heller någon man kan kalla nybörjare i gamet. Bengt finns alltid på plats när det är marknad och så även denna gång. Med sina pallar, stolar och nyckelskåp hade han dukat upp sitt bord för hugade köpare.
– Jag brukar ju vara med flera marknader runt omkring och då sprider sig ryktet. Det var en kvinna som ringde från Järvsö och ville beställa en pall med handtag och hon hade blivit tipsad av sin väninna från Strängnäs. Jag förslog att hon skulle bli min återförsäljare i Järvsö.

Förra året tror man att cirka 1 500 personer besökte marknaden men i år var den allmänna känslan att man passerade det antalet.