Detaljplaneförslaget för Brobyholm visades upp

0
317
Kommunens tjänstemän fanns på plats i Åkers bibliotek för att berätta om Brobyholm.
I måndags bjöd samhällsbyggnadsnämnden in till ett öppet möte på biblioteket i Åkers styckebruk där intresserade fick ta del av detaljplaneförslaget för Brobyholm. Det gavs också plats för diskussioner och frågor kring planen.
Planerna på att bebygga det 240 hektar stora området som ligger i skogen vid Råckstaån presenterades redan förra året av kommunalråd och representanter från Brobyholm fastighets AB. I måndags gavs Åkersborna möjlighet att delge sina åsikter om detaljplanen när samhällsbyggnadsnämnden arrangerade en medborgardialog i biblioteket.
— Det kommer att bli cirka 480 bostäder av alla slag som till exempel kedjehus, radhus, flerfamiljshus och enfamiljshus — precis som det ser ut idag i Åkers styckebruk, berättar Mikael Rojek, samhällsbyggnadsstrateg på Strängnäs kommun. Utöver det blir det också verksamhetsbyggnader som exempelvis förskola eller skola.
Enligt Mikael är Åkersborna hittills positiva till byggandet då det finns utrymme för att öka befolkningsmängden. Han tror också att det kommer att locka Stockholmare som vill ha både nära till jobbet och vildmarken utanför dörren att vilja flytta hit.
— Det kan ju till exempel vara de som inte behöver sitta på jobbet för att arbeta utan har möjlighet att jobba hemifrån, säger Mikael. Inom två år tror vi att vi kan börja bygga om allting klaffar. Det är ju en del utredningar som ska göras, av vilka några redan har startat.