Bo Sundström om egna projektet: ”Om Bo Kaspers är moderskeppet är det här min space shuttle”

0
481
"Det här är den coola jazzen som passar det svenska språket". Bo Sundström ger nytt liv till jazz från 50- och 60-tal med egna svenska texter. Foto: Magnus Helander

Bo Sundström, frontman i Bo Kaspers Orkester, har i ett kvarts sekel skrivit och framfört svenska texter till bandets jazzbetonade musik. Med egna skivan ”Mitt dumma jag” som släpptes tidigare i år bjuder Bo på egna svenska tolkningar av sina favoriter ur den amerikanska jazzrepertoaren. Nu landar turnén i Strängnäs. 

”Jag är ju knäpp som dyker in i ett nytt projekt, men det är skitkul!”. När MT/Måsen pratar med Bo Sundström, för de flesta känd som sångare och frontfigur i Bo Kaspers Orkester, är det med lika mycket entusiasm och eget ifrågasättande han presenterar sitt nya projekt. Det är mycket arbete  — ”en text skriver inte sig själv” — och parallellt med mycket tid med bandet har Bo förverkligat något han velat göra en längre tid — skriva nya, svenska texter till amerikanska jazzlåtar från 40-, 50- och 60-tal.
— Det har varit så himla kul och så lärorikt, säger han. I den här processen har jag upptäckt saker jag inte känt igen sedan tidigare.

Något som känns igen är Bo Sundströms röst och ton. Han ser det som en stor fördel i arbetet med något ”eget”. Musiken, jazzlåtarna som i original skrevs under mitten av 1900-talet, är å andra sidan inte de allra mest välkända — ”All of me” är till exempel inte med i repertoaren.
— Musiken jag gillar mest är den mellan 1957 och 1963. Coltrane, Miles Davies. Det här är den coola jazzen som passar det svenska språket. Det gifter sig så bra.

Som Beppe Wolgers gjorde för Monica Zetterlund gör nu Bo Sundström för sig själv — skapar en ny, svensk ingång i jazzens musikaliska universum, en hyllning till eran och Bo blir arvtagare av den kategorin texter som Olle Adolphsson och Hasse & Tage lämnat efter sig. På spelningarna framför han detta tillsammans med Jonne Bentlöv, Björn Jansson, Robert Östlund, Daniel Fredriksson, Ulf ”Morfar” Engström och Vladan Wirant.
— De är duktiga jazzmusiker, bedyrar Bo. Nu spelar vi låtar från albumet ”Mitt dumma jag”, min tolkning av ”My foolish heart” och det blir lite annat som jag hunnit skriva sedan släppet. Det kan också dyka upp någon Povel Ramel-låt och lite från Bo Kaspers.

Att projektet gått i land och att skaparen är nöjd med resultatet råder det inga tvivel kom. Och även om det är ett arbetsmässigt sidospår så är det ett viktigt sådant för Bo.
— Om Bo Kaspers är moderskeppet är det här min space shuttle. Och det är toppenkul.

Bo Sundström kommer till Strängnäs och Thomas Arena den 19 oktober. Konserten arrangeras av Axel Fagerberg. Medarrangörer är Fasching, Jazz i Mariefred och Strängnäs Kulturskola.