Aronsson om Sjöstedts besked: ”Han har haft en balans mellan pragmatisk politik och skarp opposition”

0
352
Jonas Sjöstedt avgår som partiledare för Vänsterpartiet. ”Jag tycker att det är synd” säger David Aronsson, gruppledare för Vänsterpartiet i Strängnäs. Foto: Jessica Segerberg

Jonas Sjöstedt avgår som partiledare för Vänsterpartiet. Beslutet blev offentligt igår, onsdag. Det blir under partikongressen i vår som Sjöstedt lämnar posten — efter mer än åtta år som partiledare. Han kommer också att sluta sitt uppdrag som riksdagsledamot. Efter det flyttar han till familjen, som nu bor i Vietnams huvudstad Hanoi där Sjöstedts fru Ann Måwe är ambassadör.
– Jag tycker att det är synd. Han har haft en balans mellan pragmatisk politik och skarp opposition. Förtroendet för honom bland allmänheten och andra politiker är en styrka för partiet. Att han väljer familjen i första hand är dock inspirerande och förståeligt, säger David Aronsson gruppledare för Vänsterpartiet i Strängnäs.

Nu spekuleras det om vem som ska efterträda Sjöstedt. Någon av Ali Esbati, Ulla Andersson, Clara Lindblom, Malin Björk, Nooshi Dagostar, Jens Holm, Linda Snecker eller Rosanna Dinamarca spås bli nästa ledare för Vänsterpartiet. David Aronsson hoppas på EU-parlamentariker Björk eller vice partiledare Dagostar. 
– Som efterträdare ser jag helst Malin Björk eller Nooshi Dagostar, annars Ali Esbati. Alla tre är erfarna och bra politiker.