Årets företagare 2018

0
566
Therese och Jonas är Årets företagare.

 

Varje år utser Nykvarns Rotaryklubb årets företagare i Nykvarn. Årets vinnare blev Jonas och Therese Kristiansson som tillsammans driver Turinge ost & vin. ”Det känns väldigt hedrande och är en rejäl klapp på axeln”, säger Jonas.

Turinge ost & vin startade för nästan exakt tre år sedan. En dröm som Jonas Kristiansson haft tillsammans med sin fru Therese att öppna den typen av verksamhet i närheten av deras hem.
— Det har varit mycket jobb och det är många timmar vi har lagt ner på det här, säger en glad Jonas när MT/Måsen talar med honom.

För att bli nominerad och sedan utses till årets företagare ska man bland annat ha sin huvudsakliga verksamhet i kommunen, gagna bygden eller dess invånare och kännetecknas av framåtanda, serviceanda, kompetens och socialt engagemang. Något som – enligt juryns motivering – beskriver Therese och Jonas verksamhet. Den lyder: ”Therese och Jonas Kristiansson är två driftiga företagare som etablerat sig i Turinge i Nykvarn. De har med sitt företag Turinge ost & vin utvecklat ett unikt koncept som förenar en delikatessbutik för ost och en restaurang kännetecknad av hög kvalitet och personligt bemötande.

Just framåtandan är något som kännetecknar de två entreprenörerna. Verksamheten har på de tre åren utvecklats mycket och det finns många fler planer framöver.
— Inom kort flyttar vi ju till nya lokaler. Då blir det inte så mycket delikatessbutik längre, utan snarare en saluhall. Vi hade inte kunnat ana att det skulle bli så här. Det har blivit lite större än vad vi tänkte från början.

På frågan hur framtiden ser ut, och var det här kommer att sluta, passar Jonas på att drömma lite.
— Om två år har vi flyttat till Frankrike och sitter någonstans och dricker ett gott glas vin, säger han och skrattar. Vi har faktiskt lite planer för framtiden. Bland annat att själva importera för att sälja här, och även till andra ställen. I övrigt så har jag som mål att försöka bli mindre operativ i verksamheten så småningom.

Om två veckor fyller företaget tre år, men än så länge är inget större firande planerat.
— Det har vi inte riktigt hunnit med. Kanske blir det en tårtbit eller något extra till lunchen den dagen, vi får se.

De båda är givetvis glada över utmärkelsen årets företagare.
— Ja, det känns väldigt hedrande. Och det är dessutom en rejäl klapp på axeln. Det är alltid kul med uppskattning för det man gör, vilket gör att man orkar köra på lite till.