Anna Dahlbäck vill lyfta samtal om sex

0
1273
Foto: Lisa Persson
Sexleksaker, kvinnlig orgasm och lust – det är bara några av alla de ämnen som Anna Dahlbäck, tillsammans med sin bästa vän Amanda Coldén, tar upp i sin podcast ”Alla våra ligg”, som har fått stor uppmärksamhet över hela landet. 
– Vi vill prata ocensurerat om sex och ta bort tabun kring det!
År 2016 startade Anna och Amanda podcasten ”Alla våra ligg” där de vill lyfta samtal om sex och ta bort tabun och tystnaden kring ämnet. Anna, som är uppvuxen utanför Stallarholmen, flyttade till Stockholm när hon var 18 år och har sedan dess jobbat i mediebranschen på bland annat Devote och Bonnier tidskrifter. När hon fick frågan om att driva en sexpodd med sin bästa vän var hon inte sen med att säga ja.
– Jag har alltid gillat att skapa. Jag kommer från en riktig kulturfamilj där alla jobbar med antingen musik eller media. Det hade varit konstigt om jag hade valt en helt annan väg, och att prata om sexfrågor ihop med sin bästa vän är ett drömjobb!
Podcastens grundidé var att bjuda in tidigare sexpartners och tillsammans med dem diskutera sexfrågor: allt från kvinnlig orgasm till fantasier och lustar. Podcasten, som är inspirerad av den amerikanska podcasten ”Guys we fucked”, blev populär för både män och kvinnor över hela landet. De fick hundratals mail av människor som uppskattade att sexämnet diskuterades på ett ocensurerat och öppet sätt.
– Tyvärr finns det mycket tabu kring sex. Speciellt kring kvinnans njutning och orgasm, vi pratar alldeles för lite om det! Vi vill att människor ska våga öppna sig och diskutera, och vi hoppas att vi kan inspirera till det, berättar Anna.
Efter succén med podcasten startade Anna och Amanda ytterligare en podcast med namnet ”Dejta!”, samt tv-serien ”Riktigt bra sex”.
– Serien blev mer personlig och där pratade vi på ett ännu mer personligt plan om våra upplevelser och erfarenheter av sex. Det var lite speciellt, men också jäkligt kul och viktigt. Vi fick inte så mycket hat som vi hade trott, utan mest positiva kommentarer. Vi fick till exempel mail från flera kvinnor som hade upplevt sin första orgasm! Då var vi stolta.
Att leverera flera podcastavsnitt i veckan och samtidigt driva youtube-kanaler och sociala medier är inte alltid enkelt, och Anna uppskattar att de jobbar heltid med sina olika projekt. Hon upplever ibland en kreativ press när hon måste komma på idéer till de olika kanalerna och det är inte alltid enkelt. Men de positiva aspekterna tar över, och när vi pratar om framtiden är det tydligt att Anna har hittat vad hon brinner för. Hon vill ta bort skammen kring sexämnen och förändra den heteronormativa synen på sex, samt fortsätta driva poddar och göra tv. Hon drömmer även om att föreläsa på skolor.
– Vi får många mail från elever som vill att vi kommer och pratar på deras skola, där sexualkunskap knappt existerar och om den gör det så pratar man bara om könssjukdomar. Det är sjukt att man inte pratar mer om att förlora sin oskuld eller orgasmer! Jag och Amanda är inga experter, men vi är bra på att prata om sex på ett naturligt sätt, och öppna upp för samtal.
Mer information om Anna och Amanda och deras olika projekt finns på deras hemsida, och deras serie går att se på svt.se.