Kolarhistorier. Foto: Sofia Nygren.

I sommar är det åter dags för teatergruppen Teaterfabriken att framföra sin teaterföreställning ”Kolarhistorier” vid Skottvångs gruva. För tredje gången berättar Daniel Scherp och Kalle Källman sin historia baserad på Dan Anderssons bok med samma namn.
2011 var första gången Daniel Scherp och Kalle Källman uppträde vid kolmilan i Skottvång med musik och texter baserade på Dan Anderssons bok ”Kolarhistorier”. Efter det blev det ett nytt besök 2018 och under juli i år är det dags för fyra föreställningar till.
— Vi började spela Kolarhistorier tillsammans 2010 men vi har haft ett långt uppehåll med Teaterfabriken då vi haft andra saker för oss på varsitt håll, berättar Daniel. Kalle är musiker och jag är skådespelare, båda med högskoleutbildning.
Och båda tycker att Dan Anderssons texter skildrar sin samtid och människorna som omger honom i ett Bergslagen som kämpar med att leverera järnmalm till bruken med fattigdom och elände som bränsle.
— Kombinationen intressanta berättelser och vackra, folkkära tonsättningar blir också en utmärkt grogrund för en bra föreställning, förklarar Daniel. Jag är också på avstånd släkt med Dan. Därför har vi i släkten med stolthet hållit honom högt.
Årets kolmila tänds den 13 juli vilket gör att milan får utgöra scenografin till flertalet av föreställningarna. Premiären sker den 11 juli och spelas sedan 16, 18, 19 juli.
— Vi vill ge en fördjupad bild av människors tillvaro och levnadsvillkor för över hundra år sedan med hjälp av Dan Anderssons vittnesmål. Berättelserna är något han själv fick sig till livs under sitt arbete i skogen, berättelser från 1800-talet, avslutar Daniel.