Nystartad konståkningsskola: ”Otrolig respons”

0
437
Konståkningsskolan startade under hösten och har lockat många intresserade barn och unga till ishallen i Åker.  

I Åkers styckebruk ishall kan barn och unga numer lära sig mer om konståkning på lördagsmorgnarna. Det är ett uppskattat initiativ som har startat under hösten för att utöka utbudet av sporter på is. 
  
Det började med att Sara Grimlund, som är initiativtagare, tog kontakt med IFK Mariefred för att höra om man var intresserade av att starta en konståkningskola. 
– Jag kände en avsaknad av ytterligare en sport på is, som inte är skridskoskola eller ishockey. Jag tog därför kontakt med IFK Mariefred och de var väldigt entusiastiska till att starta en konståkningskola. Vi är väldigt glada för att de ville satsa på detta, säger Sara. 

Konståkningsskolan har nu varit igång i några veckor och hittills har många barn och unga varit intresserade av att delta. 
– Vi har fått en otrolig respons. Det är omkring 25 barn och unga som är anmälda och alla som har provat har velat fortsätta. Det är jättekul att vi har fått ett sådant gensvar. Deltagarna är mellan fem och femton år och det enda kravet vi har är att man ska kunna åka skridskor, men man behöver ingen erfarenhet av konståkning, säger Sara.

På träningarna är deltagarna uppdelade i grupper beroende på den kunskap de har och varje grupp leds av en tränare. I nuläget är det tre tränare, men konståkningsskolan kommer att få ytterligare en tränare framöver. 
  
En av tränarna är Zandra Idh som berättar mer om hur träningarna brukar gå till. 
– Vi lär framförallt ut grunderna i konståkning. Vi lär dem att stå på skridskorna, men också hur man ramlar så att man inte slår i huvudet när man övar hopp till exempel. Det kan vara lite svårt för man behöver lära sig att spänna överkroppen och det är också därför vi tränar på att åka med armarna rakt ut för att få bättre balans, berättar hon.
  
Zandra ser en stor utveckling bland deltagarna under de veckor som konståkningsskolan har pågått. 
– Det är jättekul att se hur de utvecklas för varje gång sedan vi startade för en månad sedan, säger hon.
  
Det är även något som Veronica Rudfelt, som också är en av tränarna, håller med om.
– De gör stora framsteg varje vecka och vi märker redan nu att de har lärt sig mycket på den här tiden.

På träningstillfällena på lördagar har konståkningsskolan halva isen för sig själv, vilket är en viktig del i lärandet, menar Veronica. 
– Genom konståkningsskolan får tjejerna en egen plats på isen där de i lugn och ro får lära sig att utvecklas i konståkningen. Det är jättebra att de får känna att de får en plats, utan att hockeyn tar över.

En av de som är med på konståkningsskolan är Josephine Grimlund som är fem år gammal. Hon berättar vad hon tycker är roligast under träningarna. 
– Det roligaste är att göra piruetter, säger hon.
  
Elsa Ankarberg från Strängnäs deltar även hon i träningarna och vill gärna fortsätta med konståkning i framtiden. 
– Det är jättekul. Jag har alltid velat åka testa konståkning. Jag skulle vilja fortsätta att satsa på det mer framöver för att utvecklas och lära mig mer, säger hon. 

Konståkningsskolan kommer att pågå under hela vintern och finns intresset är förhoppningen att den ska kunna fortsätta. Framöver kommer träningarna även att utökas med ytterligare ett träningstillfälle på onsdagar i Hammarens ishall i Mariefred.  
– Det är första säsongen som vi gör det och vi hoppas kunna fortsätta en längre tid framöver, säger Sara.