Maria har skrivit en bok om sitt liv som Tigertämjarens dotter

0
656
Maria Natasja Baumert som snart ger ut sin första bok, Tigertämjarens dotter. Foto Helena Wildros

I höstas blev Åkersbon Maria Natasja Baumert – som skrivit så länge hon kan minnas – ombedd att skriva en bok som skildrar klass och kärlek för bygden där hon bor. Boken är del i ett större skrivprojekt och Maria valde att berätta om sitt liv som Tigertämjarens dotter och låter tigern vara en symbol för mycket av det som händer i livet.

Det här med att skriva en bok har alltid funnits i bakhuvudet, men det har aldrig blivit av, säger Maria när vi sitter med varsin kopp kaffe på verandan till huset där hon bor, ett gammalt barnhem mitt inne i Åker.

Maria jobbar som fritidsledare och är verksamhetsamordnare på Folkets hus i Åker. Hon har en bakgrund inom vården, något hon skriver om i sin bok. Hon är uppvuxen i Botkyrka-förorten Alby och flyttade till Åker 1998.

Marias mamma uppmuntrade henne att skriva

Hon har alltid skrivit och blev uppmuntrad redan som barn av sin mamma, som aldrig rättade henne eller hindrade henne från att skriva.

Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig, de såg min glädje över att skriva. Det var först i skolan som det började bli mycket röda bockar, skrattar Maria.

En lärare sa att jag var den enda som hade en början, en mitt och ett slut i det jag skrev, så jag har nog alltid haft historieberättandet i mig. Det måste finnas en slutkläm och det måste vara något man blir berörd av, konstaterar hon.

Pappa tigertämjaren var Marias hjälte

Ordet tigertämjaren kom till Maria när hon skrev en dikt och hon insåg att det var hennes pappa:

Det passar så bra på min pappa, hur han var och allt han berättade för mig om livet på alla våra promenader ner till centrum – hur man ska tänka och att man alltid ska hjälpa människor, berättar hon med varm och stolt blick. Varje kväll satte han på en skiva med proggbandet Hoola Bandoola Band som jag somnade till ljudet av.

Jag skulle leva om min barndom alla dagar i veckan, det finns inget jag ångrar, säger hon.

Maria förklarar att boken är indelad i delar:

Först berättar jag om min barndom och reflekterar över vem jag var då, berättar hon. Mycket handlar om min pappa som gick bort 2018 – det är han som är tigertämjaren, även om han aldrig jobbat med tigrar. Det är i positiv bemärkelse, han var för mig en vacker, reslig 70-talsman som lärde mig om livet och världen. Men tigern är även en symbol för så mycket annat, säger Maria.

Jag skriver om mitt liv i Åker och jobbet inom vården som också kan vara en tiger som jag försökt tämja, där jag ofta sagt ifrån och gjort uppror mot orättvisor, förklarar hon. Den sista delen är dikter jag skrivit.

Ivrigt påhejad av Åkersborna

Boken släpps i höst och Maria planerar att ha en bokrelease i Åker dit alla ska känna sig välkomna.

Jag har varit påhejad i många år av dem som känner mig, berättar Maria. ”Skriv en bok om Åker” har de sagt, och det är därifrån min energi har kommit, säger hon.

Ett avsnitt i boken är Marias eget testamente, som hon skrivit medan hon fortfarande lever.

Det handlar om vad jag vill att folk inte ska veta om mig, berättar hon. Där har jag beskrivit för min väninna vad hon absolut inte får säga om mig, och det är ju sanningen. Det är lite pirrigt men det här kommer att bli jättekul, säger Maria, som redan funderar på att skriva en till bok framöver.

Nu vet jag ju hur det går till, skrattar hon.

Del i ett större skrivprojekt

Marias bok är en del i ett skrivprojekt som Strängnäs kommunförfattare Magnus Utvik drivit för att uppmuntra och utveckla fler människor i Strängnäs att skriva. Idén med en egen kommunförfattare är ursprungligen kulturchefen Christer Hermanssons.

Magnus gör nu sitt sista halvår som kommunförfattare och har tack vare finansiering från Statens kulturråd kunnat ge två lokala skribenter chansen att skriva varsin bok som kommer att ges ut av Strängnäs bibliotek.

Maria är en av dem, den andra är Carina Malinen Lundin från Merlänna som har skrivit en feelgood-bok om två finska män som kom till Sverige på 70-talet.

Det är väldigt häftigt att båda två har skrivit varsin bok på ganska kort tid, säger Magnus Utvik och berättar att de fick uppdraget så sent som i höstas.

Även Peter Björkman, bibliotekarie och litteraturutvecklare i Strängnäs, har deltagit i projektet och gjort ett stort jobb med att bearbeta texter.

Jag tror att Maria kommer att få mycket uppmärksamhet, särskilt från många Åkersbor, säger Magnus, som hoppas att både hon och Carina även ska inspirera andra att skriva mer.