Love Swartz från Sörmlandsidrotten tipsade om hur man är en bra idrottsförälder.

Förra veckan fanns Love Swartz från Sörmlandsidrotten i Åkers sportcentrum för att berätta om utbildningen ”Världens bästa idrottsförälder”. Föräldrar och tränare från Åkers IF samlades i Bruksrummet för att få praktiska råd om hur man bäst kan stötta idrottande barn och ungdomar.

Sörmlandsidrotten utbildning ”Världens bästa idrottsförälder” är till för att ge praktiska råd hur idrottsföräldrar kan stödja sina barn till att bli vinnare i livet genom idrotten. Förra veckan fanns Love Swartz, sakkunnig inom barnidrott hos Sörmlandsidrotten, i Åkers sportcentrum för att berätta om konceptet ”Världens bästa idrottförälder”.

— Idrott är en skola för livet. Det finns massor i varje situation att lära sig av, förklarar Love. Till exempel är det bättre att, tillsammans med barnet, ta reda på vad som gick snett och vad man kan göra för att undvika det nästa gång istället för att kritisera barnet.

Rörelse är något som är viktigt för barns fortsatta utveckling — och något dagens barn och ungdomar ägnar sig åt allt mindre, en problematik som Love lyfte under utbildningen. 

— Det är viktigt för barn att de använder hela rörelsemönster och inte bara skjuter eller kastar, berättar Love. Har barnen inga andra idrotter än exempelvis fotboll så behöver de leka mycket och som tränare behöver man se till att man varierar utbudet. Enligt en undersökning rör sig åttio procent av unga flickor idag för lite. Motsvarande siffra bland killar är fyrtiofyra procent. Man tror att denna generation barn kommer att leva kortare tid än sina föräldrar och det är första gången det händer inom evolutionen.

Materialet kring utbildningen finns också i bokform från SISU Idrottsböcker författad av Jim Thomson.