Under minglet underhölls deltagarna av en pianospelande Göran Svärd (S), ledamot i kulturnämnden.

I tisdags hölls Kulturnämndens öppna möte i Folkets Hus i Åkers styckebruk. Innan mötet fick medborgarna chans att prata med bland andra politiker, representanter för fritidsgårdarna och Studiefrämjandet under en timmes ”kulturmingel”.

Kulturnämnden i Strängnäs kommun har under innevarande mandatperiod fått i uppdrag att lyssna på medborgarna i en medborgardialog. Under tisdagen hölls därför ett ”kulturmingel” i Folkets Hus där medborgarna gavs chansen att framföra sina åsikter direkt till Kulturnämndens politiker.

—  Jag har väckt det här ärendet och sagt att det ska ligga på varje nämnd, förklarar Catharina De Geer (KD). Det är ett sätt att nå alla i det här området. Förhoppningen är att det ska bli liknande tillfällen i kommunens övriga orter.

De viktigaste frågorna Catharina upplever att medborgarna har just nu är tryggheten i kommunen.

— När jag träffar väljarna så vill de att vi gör något åt situationen i Präntaren och Resecentrum, berättar Catharina. Därför har vi i Kristdemokraterna begett oss till Fryshuset för att se hur man möter ungdomarna. Vad det gäller kulturen anser folk att det är den som gör att vi får ett ”kitt” i samhället mellan människor. Vasaspelen är ett bra exempel då folk kommer ut på gatorna och umgås under trevliga former. 

Efter minglet, där även representanter för fritidsgårdarna, Studiefrämjandet, Multeum och Kulturskolan deltog, bjöds deltagarna på en rundtur i Folkets Hus lokaler. Portens Maria Pettersson Baumert och Hembygdsföreningens Christer Ståhl berättade om vilka aktiviteter som idag arrangeras i lokalerna. Även Kulturnämndens ordförande Monica Lindell Rylén (S) kunde, som Åkersbo, berätta om den gamla byggnaden.

— Ett av mina första jobb var att som femtonåring sälja biljetter när det var filmvisning här.