Kajsa Grytt kommer till Skottvång med turnerande 40-årsfesten: ”Det här gör vi ihop”

0
496
Kajsa Grytt tar med sig sin 40-årsfest till Skottvångs Grufva på lördag. Artisten, låtskrivaren och författaren ser fram emot att umgås med publiken. På riktigt. Foto: Viktor Gårdsäter

Artisten, låtskrivaren och författaren Kajsa Grytt firar 40 år på scenen. Med det bästa från bandet Tant Strul och duon Kajsa och Malena — och en hel del eget material — bjuder hon nu in till fest på flera ställen i Sverige. På lördag flyttar festen in på Skottvångs Grufva.
”Jag vill fira att jag spelat och farit runt på scenen i 40 år. Det är roligt att fira saker”. Med det som utgångspunkt för turné laddar nu artisten Kajsa Grytt, som inledde sin musikaliska karriär i new wave- och punkbandet Tant Strul för sisådär fyra decennier sedan, för 40-årsfest. 
— Alla kör konserter hela tiden, därför kände jag att det är en roligare idé att fira med en fest, säger Kajsa Grytt när MT/Måsen får en stund med henne inför jubileumsstarten. Jag vill att det blir ett firande tillsammans med publiken, jag vill skåla med folk när de kommer. Jag har inte en miljonpublik, snarare en liten, intim publik där det finns en relation. Det är det jag vill lyfta under turnén. 

Men hon erkänner att det kommer att bli en utmaning. Barriären, skyddet, att stå på scenen en bit ifrån monteras ner och nu blir det nära på riktigt. 
— Det känns lite läskigt, säger sångerskan och gitarristen Kajsa. Det finns ett skydd i att vara på scenen och sedan smita ner i logen. Men det ska verkligen bli trevligt. ”Det här gör vi ihop”. Jag brukar vara bra på att prata från scenen, annars mer blyg, men nu vill jag hitta feststämningen när vi kommer till en ny plats. Vi har en spelning i Göteborg under fredagen, sen packar vi ihop och drar vidare till Skottvång. I Skottvång känner jag mig hemma — jag har spelat flera gånger där med olika musiker. 

”Vi”, när Kajsa säger det nu är gamla vapendragaren Malena Jönsson från musikduon Kajsa och Malena, som bildades kort efter att Tant Strul upplöstes i mitten av åttiotalet. Malena är med på keyboard, Daniel Gamba backar upp på trummor och tillsammans med Torbjörn Zetterberg, som egentligen är jazzbasist, blir det enligt festfixaren själv ”ett levande och rörligt arrangemang”. 
— När vi spelade på Fåfängan i Stockholm tidigare i år var Fabian, min son, med på gitarr. Nu pluggar han på Stockholms Dramatiska högskola och har fullt upp så han är inte med. Men annars är det samma gäng.

Samtalet går över från fest live till fest i TV och Kajsas medverkan i TV4-programmet ”Så mycket bättre”. Hon deltog i den femte säsongen, som sändes 2014, tillsammans med artistkollegerna  Amanda Jenssen, Orup, Ola Salo, Carola Häggkvist, Love Antell och Familjen (Johan T Karlsson). Dubbla känslor kommer upp till ytan när hon pratar om programmet. 
— Jag var jätteglad att bli tillfrågad. Det var intensivt, när vi var där sov vi tre timmar per natt och det var inte för att vi var så ”festiga”, vi gick och lade oss direkt efter inspelning och sedan upp direkt för att filma. Det var en konstig känsla · jag var helt slut och adrenalinet var på topp samtidigt. 

Men sedan blev det obehagligt. Det dök upp konstiga kommentarer på sociala medier som ”Vad gör den där gamla tanten där?” Hon pratar om hur näthatet växt i allmänhet de senaste åren och att man idag är mer beredd. Men då var det nytt, otäckt och det gjorde henne skärrad. 
— Uppföljningen skulle vara en turné, men den blev inte av. Just det året handlade för mycket om kritik och skamkänslor och det var jobbigt. Jag stängde ner Facebook och öppnade inte upp kanalerna förrän ett år senare. Då såg jag också de fina kommentarerna. För det var väldigt roligt att göra programmet — det var backlash fast där fanns jävligt mycket fint. 

Det slutade med en egen turné och singeln ”Jag är inte som ni”. Hon säger det själv — Kajsa Grytt är lite av en doldis och glider gärna undan. 
— Jag är ingen ”röda mattan”-person, jag gillar det anonyma, att kunna gå på stan och inte bli igenkänd hela tiden. Det passar mig bättre. 

Kanske är det den känslan och alla år på scenen som styrt in henne på andra spår. Nästa stora projekt är romanen ”Performance” som släpps i mitten av mars 2020. Boken, som blir Kajsas fjärde efter självbiografin ”Boken om mig själv” samt romanerna ”Nio dagar, nio nätter” och ”Du lever i mig”. varvas nu med studier. 
— Jag lär mig skriva film- och TV-manus. Jag är äldre nu och behöver fylla på med annat. Just nu utvecklar jag olika saker och jag känner mig superpeppad.

Men på Skottvångs Grufvas scen under lördagskvällen blir det till skillnad från det anonyma och dämpade mycket och mer. Kajas pratar om känslosvall och ett sentimentalt berättande. Hon säger att hon ska köra ”det bästa”, det hon själv tycker är bäst. Och hoppas det ska landa rätt. 
— Jag tror att mina favoriter och publikens favoriter är ungefär desamma.

 Kajsa Grytt uppträder på Skottvångs Grufva lördag den 16 november klockan 20.00.