Gammalt och nytt när Bruksmuseet håller sommaröppet

0
371
En av de nya utställningarna i museet berättar om Åker styckebruks järnvägshistoria mellan åren 1895 och 1995.

Den 1 juli öppnade Bruksmuseet i Åkers styckebruk för att sedan hålla sommaröppet fram till den sista augusti. Utöver de tidigare museiföremålen visar hembygdsföreningen i år upp en utställning om valstillverkning från förr och nutid samt en utställning i Åkers järnvägshistoria mellan åren 1895 och 1995.

Under juli månad har hembygdsföreningen hållit Bruksmuseet öppet onsdag till söndag varje vecka. I augusti minskar man öppettiderna och håller endast öppet under helgerna. Några av årets nyheter är en utställning som berättar om valstillverkningen vid bruket nu och förr samt Åkers utveckling sett genom Åkersprofilen Harry Karlssons kamera.
– Det mesta av Harrys etthundraen pärmar med fotografier har scannats in nu, berättar hembygdsföreningens ordförande Pelle Johansson. Christer Ståhl har också scannat in alla Harrys diabilder vilket har varit ett jättejobb.

I den nya utställningen om brukets valstillverkning visas fotografier och film om hur tillverkningen, som startade 1806, och fram till våra dagar har gått till.
– Något som är nytt med våra utställningar och broschyrer är att mycket information finns även på engelska, tyska och i vissa fall, som till exempel om valstillverkningen, även på franska. 

Nytt för i år är även att ungdomar från kommunen, med stöd av medlemmar från hembygdsföreningen, sommarjobbar på museet som guider. Från Mariefred finns Olivia Nyman på plats och från Strängnäs Jakob Svensson för att, under tre veckor, guida besökarna rätt bland föremål och utställningar.
– Vi anmälde oss till kommunen för sommarjobb och valde turism och då hamnade vi här, berättar Jakob. Vi får en liten utbildning här om föremålen i museet och om Åkers styckebruk. Vi måste dock inte kunna allting utan det finns material som vi kan slå upp i och det finns även folk från hembygdsföreningen att fråga.

På grund av pandemin är årets alla evenemang i hembygdsföreningens regi, Museets dag och liknande, inställda. De enda möjliga evenemangen som kan genomföras är tordagstramparna och kyrkogårdsvandringarna men inte ens dessa är spikade.
– Nej, vi får avvakta och se helt enkelt, säger Pelle. Allting har ju varit inställt under hela juni och det var därför vi öppnade museet först nu den första juli. Vanligtvis har vi cirka 3 000 besökare på alla våra evenemang. Sådana siffror blir det ju inte i år vilket givetvis är kännbart.