Åkers IF vann lottningen och får vara spelarmaskotar under EM-kvalmatchen i oktober. De stöttas av ledare från sommarens fotbollsskola. Foto: Anna-Karin Wilmi Eklund

I samband med Sveriges EM-kvalmatch mot Spanien på Friends Arena den 15 oktober kommer barn från Åkers styckebruk agera spelarmaskotar. Barnen kommer bland annat vandra in hand i hand med spelarna inför matchstart.


I samband med att föreningen arrangerade sommarens fotbollsskola passade även Åkers IF på att anmäla sig till tävlingen om att få vara spelarmaskotar under Sveriges EM-kvalmatch mot Spanien i oktober. Åkers IF vann lottningen och kommer därför skicka tjugotvå flickor och pojkar till evenemanget.


— Det är första gången vi från Åkers IF är med på något sådant här, säger Fredrik Larsson, fotbollsledare i föreningen. Det blir tjejer och killar i åldrarna 6 till 10 år och som deltog i fotbollsskolan som åker.
Utöver att gå in till matchen tillsammans med startspelarna kommer barnen också vara med i ett genrep på sista träningen för landslaget innan match. Där kommer de fotograferas tillsammans med landslaget och barnen får veta vilka spelare de kommer gå ut med.


— De ser väldigt mycket fram emot detta äventyr, berättar Fredrik. Vissa spekulerar i vilka de helst vill gå ut med och andra tycker det är spännande nog med att få vara med i TV. Barnen kommer även att få behålla de landslagsdressar de får under evenemanget. 
För att visa sin uppskattning har föreningen beslutat att också alla ungdomsledare från sommarens fotbollsskola ska få följa med till matchen.


— Alla tycker såklart att detta är jättekul och både vi ledare och barn är lite nervösa.