Figuren sedd bakifrån

0
464
Matilda tilltalas av det bortvända. Idag visar hon sina verk i utställningen ”Rückenfigur” på PM Gallery i Mariefred. 

På lördag är det vernissage på POM Gallery i Mariefred. Konstnären Matilda Enegren, ursprungligen från Vasa, Finland, vill med utställningen ”Rückenfigur” låta betraktaren själv applicera sina tankar kring motiven.

Rückenfigur, eller figuren sedd bakifrån, är en kompositionsanordning inom konsten som använts ända sedan antiken. Personen ses bakifrån i förgrunden av bilden, blickar över vyn framför dem och är ett sätt för betraktaren att identifiera sig med bildens figur och tolka det utrymme som förmedlas — en ingång. Matilda Enegren, som bland annat studerat konst på Akademin Valand i Göteborg, ger skärpa till konceptet i sina stora verk.
— Det tilltalar mig, berättar Matilda. Det är ett vilsamt motiv som gör det lätt att iaktta, det är inte så konfronterande. Jag tar bara med det jag är intresserad av, det intensifierar motiven.

Matilda har i utställningen som hon valt att kalla just ”Rückenfigur” vidgat åldersperspektivet i de bortvända figurerna från sina tidigare verk— och visar också några naturmotiv och artefakter. Hennes bortvända figurer i storformat är utförda i akvarellteknik.

Kontakten med POM har funnits en tid. Matilda berättar att de började samarbetet redan 2015, när hon arbetade med slutarbetet under mastersutbildningen på Valand. Hon berättar också om parallella arbeten — och framtiden.
— Ett motsatt intresse till det jag visar här är ansikten, ofta självporträtt. Det blir många sådana. Planen, drömmen, är att fortsätta arbeta som konstnär i studion i Helsingfors som jag nu kan göra tack vare ett arbetsstipendium.

Matilda Enegrens utställning på POM Gallery visas till och med den 30 september.