Den 4 oktober firar vi företagsamheten!

0
329
"Kanelbullar i all ära, men den 4 oktober firar vi något mycket viktigare än så – nämligen den fria företagsamheten" skriver Anna af Sillén, ordförande Moderata Företagarrådet och Magnus Stuart, länsansvarig Moderata Företagarrådet Sörmland.

Kanelbullar i all ära, men den 4 oktober firar vi något mycket viktigare än så – nämligen den fria företagsamheten. Och det på förekommen anledning.

Den 4 oktober 1983 samlades tusentals människor i Stockholm, ja från hela landet reste företagare för att protestera mot den socialdemokratiska regeringens planer på att införa löntagarfonder. Palmeregeringens förslag att förstatliga företag fick entreprenörer att resa sig för den självklara rätten att få äga den verksamhet som de själva byggt upp och att få behålla de pengar de satsat.

Men regeringen lyssnade inte. Det var först efter den borgerliga valsegern 1991 då regeringen Bildt tillträdde som fonderna stoppades.

Ett land behöver sina företagare. Strängnäs kommun behöver sina företagare. Det är i företagen jobben skapas som finansierar vår gemensamma välfärd – vår omsorg och våra skolor. Det är också företagen som driver utvecklingen. Entreprenörer kommer alltid slå det offentliga på fingrarna när det gäller innovation. Statens roll, politikens uppgift, är att skapa de allra bästa förutsättningarna för företagande. Vikten av en fri företagsamhet torde vara uppenbar för alla. Icke desto mindre återkommer det ständigt förslag från vänstersidan som inskränker företagens frihet och företagarnas rätt till det de själva skapat. Med en vänsterkant som alltid verkar för att stärka statens makt på bekostnad av individen finns ett ständigt behov av en positiv kraft för frihet.

Moderaterna kommer alltid försvara människors rätt att förverkliga sina drömmar – att driva och äga företag.

Den 4 oktober firar vi företagsamheten och det faktum att den tack vare moderata stopplagar och frihetsreformer fortfarande är just fri. Varför inte fira dagen med en kanelbulle från någon av våra lokala fantastiska företagare?

Anna af Sillén (M)
Ordförande Moderata Företagarrådet
Magnus Stuart (M)
Länsansvarig Moderata Företagarrådet Sörmland